Go to IBPS EXPERT

Analogy Questions Answers

Analogy Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

1) Wax is related to Grease in the same way as Milk is related to

  • 1) Ghee
  • 2) Drink
  • 3) Curd
  • 4) Protein
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
First is used to prepared second.

2) 'Life' is related to 'Death' in the same way as 'Hope' is related to .

  • 1) Sad
  • 2) Despair
  • 3) Pain
  • 4) Cry
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Word in each pair are antonym to each other.

3) 'Radical' is related to 'Moderate' in the same way as 'Revolution' is related to .

  • 1) Change
  • 2) Chaos
  • 3) Peace
  • 4) Reformation
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Words in each pair are antonym to each other.

4) Firm : Flabby :: Piquant

  • 1) Bland
  • 2) Salty
  • 3) Pleasant
  • 4) Small
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Words in each pair are antonym to each other.

5) Appreciation : Reward :: Disgrace

  • 1) Crime
  • 2) Guilt
  • 3) Allegation
  • 4) Punishment
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Second brings the first.

6) Mouse : Cat :: Fly

  • 1) Animal
  • 2) Horse
  • 3) Spider
  • 4) Rat
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Second use to eat first.

7) 'Life' is related to 'Autobiography' in the same way as 'Witness' is related t

  • 1) Papers
  • 2) Truth
  • 3) Documents
  • 4) Acceptance
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

8) Doctor : Nurse :: ? : Follow

  • 1) Employer
  • 2) Leader
  • 3) Worker
  • 4) Manager
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

9) Moon : Satellite :: Earth :

  • 1) Sun
  • 2) Planet
  • 3) Solar System
  • 4) Asteroid
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

10) Fear : Threat :: Anger :

  • 1) Compulsion
  • 2) Panic
  • 3) Provocation
  • 4) Force
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
First arises from second.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing