Analogy Questions Answers

Analogy Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

11) Clock : Time :: Thermometer :

  • 1) Heat
  • 2) Radiation
  • 3) Energy
  • 4) Temperature
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

12) CUP : LIP :: BIRD :

  • 1) BUSH
  • 2) GRASS
  • 3) FOREST
  • 4) BEAK
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

13) Tractor : Trailer :: Horse :

  • 1) Stable
  • 2) Cart
  • 3) Saddle
  • 4) Engine
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

14) Flower : Bud :: Plant :

  • 1) Twig
  • 2) Seed
  • 3) Taste
  • 4) Flower
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

15) Kilogram : Quintal :: Paise

  • 1) Rupee
  • 2) Money
  • 3) Coin
  • 4) Wealth
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

16) Earth : Axis :: Wheel

  • 1) Tyre
  • 2) Car
  • 3) Road
  • 4) Hub
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
First rotate about the second.

17) Engineer : Machine :: Doctor

  • 1) Hospital
  • 2) Body
  • 3) Disease
  • 4) Medicine
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
First tackles the second.

18) South : North-West :: West

  • 1) South-West
  • 2) East
  • 3) North-East
  • 4) South
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Second is 135 degree clockwise to first.

19) Pride : Humility :: Desire

  • 1) Wish
  • 2) Hate
  • 3) Suppress
  • 4) Indifference
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Words in each pair are antonym to each other.

20) Boat : Oar :: Bicycle

  • 1) Chain
  • 2) Pedal
  • 3) Road
  • 4) Wheel
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
First is moved with the help of second.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog