Analogy Questions Answers

Analogy Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

21) Much : Many :: Measure

  • 1) Weigh
  • 2) Measures
  • 3) Calculate
  • 4) Count
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Much correspond to measuring and Many correspond to Count.

22) Hill : Mountain :: Stream

  • 1) River
  • 2) Canal
  • 3) Glacier
  • 4) Avalanche
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

23) Fire : Ashes :: Explosion

  • 1) Flame
  • 2) Debris
  • 3) Sound
  • 4) Death
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Second is the name remained after first.

24) Sculptor : Statue :: Poet

  • 1) Canvas
  • 2) Pen
  • 3) Verse
  • 4) Chisel
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Second is prepared by the first.

25) Malaria : Disease :: Spear

  • 1) Wound
  • 2) Sword
  • 3) Weapon
  • 4) Death
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Spear meaning in Hindi : बरछी

26) Reading : Knowledge :: Work

  • 1) Experience
  • 2) Engagement
  • 3) Employment
  • 4) Experiment
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Second comes with first.

27) Drama : Stage :: Tennis

  • 1) Net
  • 2) Tournament
  • 3) Racket
  • 4) Court
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Drama is performed on stage and tennis is played in court.

28) Fruit : Banana :: Mammal :

  • 1) Cow
  • 2) Snake
  • 3) Fish
  • 4) Sparrow
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

29) Find analogous pair of Traffic : R

  • 1) Aeroplane : Aerodrome
  • 2) Roots : Tree
  • 3) Blood : Veins
  • 4) Car : Garage
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Traffic runs on roads, Bloods runs in Veins

30) Find analogous pair of Sprain : Fract

  • 1) Devotion : Blessing
  • 2) Excitement : Frenzy
  • 3) Sleep : Dream
  • 4) Fever : Malaria
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Second is of higher intensity than first.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog