Area Questions Answers

Area Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions of Area of Rectangle, Square, Triangle, Rhombus, Trapezium, Circle etc which are important for many competitive exams.

21) Find the circumference of a circle, whose area is 24.64 meter sqa

  • 1) 17.90m
  • 2) 17.80m
  • 3) 17.60m
  • 4) 17.40m
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} \text{Area of Square =} \pi*r^2\=> \pi*r^2 = 24.64 \=> r^2 = \frac{24.64}{22}*7 \=> r^2 = 7.84 \=> r = \sqrt{7.84} \=> r = 2.8 \\text{Circumference =}2\pi*r\= 2*\frac{22}{7}*2.8 \= 17.60m \end{aligned}

22) The wheel of a motorcycle, 70 cm in diameter makes 40 revolutions in every 10 seconds. What is the speed of the motorcycle in km

  • 1) 30.68 km/hr
  • 2) 31.68 km/hr
  • 3) 32.68 km/hr
  • 4) 33.68 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In this type of question, we will first calculate the distance covered in given time. Distance covered will be, Number of revolutions * Circumference So we will be having distance and time, from which we can calculate the speed. So let solve. Radius of wheel = 70/2 = 35 cm Distance covered in 40 revolutions will be \begin{aligned} \text{40 * Circumference } \= \text{40 * 2*\pi*r } \= 40 * 2* \frac{22}{7}* 35 \= 8800 cm \= \frac{8800}{100} m = 88 m\ \text{Distance covered in 1 sec =}\\frac{88}{10} \= 8.8 m \ Speed = 8.8 m/s \= 8.8*\frac{18}{5} = 31.68 km/hr \end{aligned}

23) If the radius of a circle is diminished by 10%, then the area is diminished

  • 1) 200%
  • 2) 210%
  • 3) 300%
  • 4) 310%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the original radius be R cm. New radius = 2R \begin{aligned} Area = \pi R^2 \\text{New Area =} \pi {2R}^2 \= 4\pi R^2 \\text{Increase in area =}(4\pi R^2 - \pi R^2) \= 3\pi R^2 \\text{Increase percent =} \frac{3\pi R^2}{\pi R^2}*100 \= 300 \% \end{aligned}

24) One side of rectangular field is 15 meter and one of its diagonals is 17 meter. Then find the area of the fiel

  • 1) \begin{aligned} 120m^2 \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 130m^2 \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 140m^2 \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 150m^2 \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
\begin{aligned} \text{We know }h^2 = b^2+h^2 \=>\text{Other side }= \sqrt{(17)^2-(15)^2} \= \sqrt{289-225} = \sqrt{64} \= 8 meter \Area = Length \times Breadth \= 15\times8 m^2 = 120 m^2 \end{aligned}

25) The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) i

  • 1) \begin{aligned} 152600 m^2\end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 153500 m^2\end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 153600 m^2\end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 153800 m^2\end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Question seems to be typical, but trust me it is too easy to solve, before solving this, lets analyse how we can solve this. We are having speed and time so we can calculate the distance or perimeter in this question. Then by applying the formula of perimeter of rectangle we can get value of length and breadth, So finally can get the area. Lets solve it: Perimeter = Distance travelled in 8 minutes, => Perimeter = 12000/60 * 8 = 1600 meter. [because Distance = Speed * Time] As per question length is 3x and width is 2x We know perimeter of rectangle is 2(L+B) So, 2(3x+2x) = 1600 => x = 160 So Length = 160*3 = 480 meter and Width = 160*2 = 320 meter Finally, Area = length * breadth = 480 * 320 = 153600

26) The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% i

  • 1) 32%
  • 2) 34%
  • 3) 42%
  • 4) 44%
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let original length = x metres and original breadth = y metres. \begin{aligned} \text{Original area } = \text{xy } m^2 \\text{New Length }= \frac{120}{100}x = \frac{6}{5}x \\text{New Breadth }= \frac{120}{100}y = \frac{6}{5}y \=>\text{New Area }= \frac{6}{5}x * \frac{6}{5}y \=>\text{New Area }= \frac{36}{25}xy \ \text{Area Difference} = \frac{36}{25}xy - xy \= \frac{11}{25}xy \ Increase \% = \frac{Differnce}{Actual}*100 \= \frac{11xy}{25}*\frac{1}{xy}*100 = 44\% \end{aligned}

27) The area of a rectangle is 460 square metres. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the rectangular field

  • 1) 18 meter
  • 2) 20 meter
  • 3) 22 meter
  • 4) 25 meter
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let breadth =x metres. Then length =(115x/100)metres. \begin{aligned} =x*\frac{115x}{100}= 460\x^2=(460 x 100/115) \x^2=400 \x= 20 \\end{aligned}

28) A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered.If the area of the field is 680 sq.ft, how many feet of fencing will be required

  • 1) 88 feet
  • 2) 86 feet
  • 3) 84 feet
  • 4) 82 feet
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We are given with length and area, so we can find the breadth. as Length * Breadth = Area => 20 * Breadth = 680 => Breadth = 34 feet Area to be fenced = 2B + L = 2*34 + 20 = 88 feet

29) The perimeters of two squares are 40 cm and 32 cm. Find the perimeter of a third square whose area is equal to the difference of the areas of the two squares

  • 1) 22 cm
  • 2) 24 cm
  • 3) 26 cm
  • 4) 28 cm
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
We know perimeter of square = 4(side) So Side of first square = 40/4 = 10 cm Side of second square = 32/4 = 8 cm Area of third Square = 10*10 - 8*8 = 36 cm So side of third square = 6 [because area of square = side*side] Perimeter = 4*Side = 4*6 = 24 cm

30) The Diagonals of two squares are in the ratio of 2:5. find the ratio of their area

  • 1) 4:25
  • 2) 4:15
  • 3) 3:25
  • 4) 3:15
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the diagonals of the squares be 2x and 5x. Then ratio of their areas will be \begin{aligned} \text{Area of square} = \frac{1}{2}*{Diagonal}^2 \\frac{1}{2}*{2x}^2:\frac{1}{2}*{5x}^2 \4x^2:25x^2 = 4:25 \end{aligned}
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog