Go to IBPS EXPERT

Arithmetic Reasoning Questions Answers

Arithmetic Reasoning Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes tricky questions of Arithmetic which are important for all competitive exams.

1) A father is now three times as old as his son. Five years back, he was four times as old as his son. The age of the son i

  • 1) 12
  • 2) 15
  • 3) 18
  • 4) 20
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let son's age be x then father's age is 3x Five years ago, father's age = 3x-5 and son's age x-5 So, 3x-5 = 4(x-5) => 3x-5 = 4x-20 => x = 15

2) A, B, C and D play a game of cards. A says to B. 'If I give you 8 cards, you will have as many as C has and I shall have 3 less than what C has. Also if I take 8 cards from C, I shall have twice as many as D has.' If B and D together have 50 cards, how many cards have A got

  • 1) 35
  • 2) 37
  • 3) 38
  • 4) 40
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
If we read given question carefully, we get, B+8 = C ---(i) A-8 = C-3 ---(ii) A+6 = 2D ---(iii) B+D = 50 ---(iv) Putting C = A -5 from (ii) into (i), we have : B+8 = A-5 or A-B = 13 ---(v) Putting D = 50-B from (iv) and (iii), we have : A+6 = 100-2B or A+2B = 94 ---(vi) Solving (v) and (vi), we get B = 27 and A = 40

3) Reena is twice as old as Sunita. Three years ago, she was three times as old as Sunita. How old is Reena now

  • 1) 6 years
  • 2) 12 years
  • 3) 14 years
  • 4) 16 years
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let Sunita's present age = x years Then Reena present age = 2x years Three years ago (2x-3) = 3(x-3) 2x - 3 = 3x - 9 or x = 6 Reena age = 2x = 2*6 = 12 year.

4) A shepherd had 27 sheep. All but 10 died. How many he left with

  • 1) 10
  • 2) 15
  • 3) 17
  • 4) 27
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
'All but 10 died' means all except 10 died, so he is remained with 10 sheep.

5) A group of 1200 persons consisting of captains and soldiers is travelling in a train. For every 15 soldiers there is one captain. The number of captains in the group is

  • 1) 70
  • 2) 75
  • 3) 80
  • 4) 85
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Generally we may commit mistake of dividing 1200/15. But out of 16 persons there is one captain. so, it will be 1200/16 = 75

6) Aruna cut a cake into two halves and cuts one half into smaller pieces of equal size. Each of the small pieces is twenty grams in weight. If she has seven pieces of the cake in all with her, how heavy was the original cake

  • 1) 240 gm
  • 2) 220 gm
  • 3) 225 gm
  • 4) 250 gm
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Seven pieces consist of 6 smaller equal pieces and one half cake piece. Weight of each small piece = 20 gm So, total weight of the cake = 2 (20 * 6) = 240 gm

7) First bunch of bananas has (1/4) again as many bananas as a second bunch. If the second bunch has 3 bananas less than the first bunch, then the number of bananas in the first bunch a

  • 1) 9
  • 2) 10
  • 3) 12
  • 4) 15
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the number of bananas in the second bunch be x. Then, the number of bananas in the first bunch = x + 1/4 x = 5/4 x So, 5/4 x - x = 3 => 5x - 4x = 12 x = 12 Number of bananas in first bunch = 5/4 * 12 = 15

8) In a chess tournament each of six players will play every other player exactly once. How many matches will be played during the tournament

  • 1) 12
  • 2) 15
  • 3) 30
  • 4) 36
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
I. matches of first player with other 5 players II. matches of second player with 4 players other than the first player III. matches of third player with 3 players other than the first player and second player. IV. matches of fourth player with 2 players other than the first player, second player and third player. V. matches of fifth player with 1 player other than the first player, second player, third player and fourth player. So total matches will be 5+4+3+2+1 = 15

9) At the end of a business conference the ten people present all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether

  • 1) 20
  • 2) 45
  • 3) 55
  • 4) 90
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Total number of handshakes = 9+8+7+6+5+4+3+2+1 = 45

10) A student got twice as many sums wrong as he got right. If he attempted 48 sums in all, how many did he solve correctly

  • 1) 12
  • 2) 16
  • 3) 24
  • 4) 18
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Suppose boy got x sums right and 2x sums wrong, then, x+2x = 48 => 3x = 48 => x = 16
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing