Bar Charts Questions Answers

Bar Charts Questions Answers of Data Interpretation includes questions on various aspects of table data which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

11) The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average i

  • 1) 3:5
  • 2) 2:3
  • 3) 4:7
  • 4) 3:7
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Average foreign exchange reserves over the given period is = 3480 million US $ The country had reserves above 3480 million US $ during the years 1992-93, 1996-97 and 1997-98. So three years is was above the average and for rest of five years it was below the average So required ratio is 3:5

12) In how many of the given years was the production of fertilizers more than average production of the given year

  • 1) 4
  • 2) 3
  • 3) 2
  • 4) 1
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Average production (in 10000 tonnes) over the given years will be \begin{aligned} \frac{1}{8}(25+40+60+45+65+50+75+80) \= 55 \end{aligned} So the production in the years 1997, 1999, 2001 and 2002 are more than the average production.

13) What was the percentage decline in the production of fertilizers from 1997 to 1998

  • 1) 23%
  • 2) 25%
  • 3) 26%
  • 4) 27.5%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Percentage we can get easily by getting the difference between two and then by finding that difference is what percent of the initial value. So lets solve: \begin{aligned} \text{Percentage =}\frac{45-60}{60}*100 \% \= -25 \% \end{aligned} So there was decline of 25% from the year 1997 to 1998.

14) In which year the percentage increase in production as compared to previous year is maximum

  • 1) 1997
  • 2) 1996
  • 3) 1999
  • 4) 2001
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let find the percentage increase in production compared to previous year for different years: \begin{aligned} \text{In 1997 =}\frac{60-40}{40}*100 \% \= 50 \% \ \text{In 1996 =}\frac{40-25}{25}*100 \% \= 60 \% \ \text{In 1999 =}\frac{65-45}{45}*100 \% \= 44.44 \% \ \text{In 2001 =}\frac{75-50}{50}*100 \% \= 50 \% \\end{aligned} So percentage increase is maximum in 1996.

15) What was the percent increase in production of fertilizers in 2002 compared to that in 1995

  • 1) 180%
  • 2) 200%
  • 3) 220%
  • 4) 240%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Required Percentage will be \begin{aligned} \frac{80-25}{25}*100\% \= 220 \% \end{aligned}

16) The average production of 1996 and 1997 was exactly equal to the average production of which of the following pair of the years

  • 1) 1999 and 2000
  • 2) 2000 and 2001
  • 3) 1995 and 1999
  • 4) 1995 and 2001
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Average production of 1996 and 1997 (in 10000 tonnes) was \begin{aligned} \frac{40+60}{2} = 50 \\text{Now for other given years it was }\a. \text{for 1999 and 2000 =} \frac{65+50}{2} \= 57.5 \ b. \text{for 2000 and 2001 =} \frac{50+75}{2} \= 62.5 \ c. \text{for 1995 and 1999 =} \frac{25+65}{2} \= 45 \ d. \text{for 1995 and 2001 =} \frac{25+75}{2} \= 50 \ \end{aligned} So it is equal to the year 1995 and 2001

17) The sales have increased by nearly 55% from 1995 to 2000 in the case of

  • 1) Lipsticks
  • 2) Nail Enamels
  • 3) Shampoos
  • 4) Conditioners
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
To solve bar graph or any other type of data interpretation questions, its very important to make use of eyes too, by having a look on graph we can solve many questions quickly, sometimes it helps us get the correct answers or some times it helps us eliminate few options from given options. So let solve now, if you see graph, it is really visible that shampoo is the right answer. But still lets solve for the sake of explanation. \begin{aligned} Lipsticks = \left[\frac{(48.17-20.15)}{20.15}* 100\right] \% \= 139.06 \% \ \text{Nail Enamels} = \left[\frac{(37.76-5.93)}{5.93}* 100\right] \% \= 536.76\% \ \text{Shampoos} = \left[\frac{(12.21-7.88)}{7.88}* 100\right] \% \= 54.95\% \ \text{Conditioners} = \left[\frac{(10.19-5.01)}{5.01}* 100\right] \% \= 103.39\% \ \end{aligned} So Shampoo is approx 55%

18) During the period 1995-2000, the minimum rate of increase in sales is the in the case of

  • 1) Lipsticks
  • 2) Nail Enamels
  • 3) Shampoos
  • 4) Conditioners
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} Lipsticks = \left[\frac{(48.17-20.15)}{20.15}* 100\right] \% \= 139.06 \% \ \text{Nail Enamels} = \left[\frac{(37.76-5.93)}{5.93}* 100\right] \% \= 536.76\% \ \text{Shampoos} = \left[\frac{(12.21-7.88)}{7.88}* 100\right] \% \= 54.95\% \ \text{Conditioners} = \left[\frac{(10.19-5.01)}{5.01}* 100\right] \% \= 103.39\% \ \end{aligned} So Shampoo is having minimum increase

19) The sales of lipsticks in 2000 was by what percent approximately more than the sales of nail enamels in 2000

  • 1) 24%
  • 2) 28%
  • 3) 32%
  • 4) 36%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} Percentage = \left[\frac{(48.17-37.76)}{37.76}* 100\right] \% \= 27.57 \% \\end{aligned} Which is approximately equal to 28 %

20) The sales of conditioners in 1995 was by what percent approximately less than the sales of shampoos in 1995

  • 1) 24%
  • 2) 28%
  • 3) 32%
  • 4) 36%
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} Percentage = \left[\frac{(7.88-5.01)}{7.88}* 100\right] \% \= 36.42 \% \\end{aligned} Which is approximately 36%
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog