Biology Questions Answers

Biology Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) Sahil took a loan for 6 years at the rate of 5% per annum on Simple Interest, If the total interest paid was Rs. 1230, the principal wa

  • 1) 4100
  • 2) 4200
  • 3) 4300
  • 4) 4400
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
\begin{aligned} \text{S.I.} = \frac{P*R*T}{100} \=> P = \frac{S.I. * 100}{R*T} \end{aligned} By applying above formula we can easily solve this question, as we are already having the simple interest. \begin{aligned} => P = \frac{1230 * 100}{6*5} \=> P = 4100 \end{aligned}

22) There was simple interest of Rs. 4016.25 on a principal amount at the rate of 9%p.a. in 5 years. Find the principal amou

  • 1) Rs 7925
  • 2) Rs 8925
  • 3) Rs 7926
  • 4) Rs 7925
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} P = \frac{S.I. * 100}{R*T} \end{aligned} So by putting values from our question we can get the answer \begin{aligned} P = \frac{4016.25 * 100}{9*5} \ = 8925 \end{aligned}

23) Find the rate at Simple interest, at which a sum becomes four times of itself in 15 year

  • 1) 10%
  • 2) 20%
  • 3) 30%
  • 4) 40%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let sum be x and rate be r% then, (x*r*15)/100 = 3x [important to note here is that simple interest will be 3x not 4x, beause 3x+x = 4x] => r = 20%

24) The disease caused by deficiency of protein in children is calle

  • 1) Pellagra
  • 2) Marasmus
  • 3) Beri-Beri
  • 4) Rickets
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

25) Bamboo is classified a

  • 1) Bush
  • 2) Tree
  • 3) Grass
  • 4) Weed
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

26) Photosynthesis generally takes place in which parts of the pla

  • 1) Steam and leaf
  • 2) Leaf and other chloroplast bearing plants
  • 3) Bark and leaf
  • 4) Roots and chloroplast bearing plants
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

27) Plants synthesis protein fr

  • 1) Starch
  • 2) Sugar
  • 3) Fatty acids
  • 4) Amino acids
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

28) Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

  • 1) Free nitrogen
  • 2) Urea
  • 3) Proteins
  • 4) Ammonia
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

29) Which of the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood

  • 1) Carbon monoxide
  • 2) Methene
  • 3) Oxygen
  • 4) Nitrogen dioxide
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

30) Human blood is a viscous fluid due

  • 1) Platelets in plasma
  • 2) Proteins in blood
  • 3) RBC and WBC in blood
  • 4) Sodium in serum
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog