Go to IBPS EXPERT

Blood Relation Questions Answers

Blood Relation Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions on with different options of family relations which are important for all competitive exams.

1) A’s father is B’s son-in-law. C, A’s sister, is the daughter of P. How is P related t

  • 1) Brother
  • 2) Father
  • 3) Grandfather
  • 4) Cant determined
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

2) A is the son of B. C, B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is E related to

  • 1) Sister
  • 2) Mother
  • 3) Cousin
  • 4) Niece
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

3) Daya has a brother Anil, Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra's father. What is Anil of Bima

  • 1) Son
  • 2) Brother
  • 3) Grandson
  • 4) Cousin
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

4) Pointing towards a person in a photograph, Anjali said, 'He is the only son of the father of my sister's brother.' How is that person is related to Anjali

  • 1) Anjali Father
  • 2) Anjali Mother
  • 3) Anjali Brother
  • 4) Maternal Uncle
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Relation's given in the question may be analysed as follows : Sister's brother - brother; Brother's father - father; Father's son - brother; So he is Anjali Brother. Note: It is more handy to solve the question when we start from end to analyse the relation as we did above.

5) Pointing to a man, a woman said, 'His mother is the only daughter of my mother.' How is the woman related to the man

  • 1) Mother
  • 2) Daughter
  • 3) Sister
  • 4) Grand Mother
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Blood relation Analysis : only daughter of my mother -> means herself So she is his mother.

6) Pointing to the photograph, Vipul said, 'She is the daughter of my grandfather's only son.' How is Vipul related to the girl in the photograph

  • 1) Mother
  • 2) Sister
  • 3) Cousin
  • 4) Grandmother
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Blood relation Analysis : My grandfather's only son -> His father Daughter of his father -> His sister So that girl is Vipul's sister.

7) Looking at the portrait of a man, Harsh said, 'His mother is the wife of my father's son. I have no brothers or sisters.' At whose portrait was Harsh was looking

  • 1) His child
  • 2) His father
  • 3) His grandson
  • 4) His nephew
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Blood relation Analysis : Have no brother's or sister, so Harsh is single child Wife of father's son -> His wife His wife is mother of the person whose portrait is. So portrait is of his child.

8) Pointing to a girl in photograph. Amar said, 'Her mother's brother is the only son of my mothers's father.' How the girl's mother related to Amar

  • 1) Mother
  • 2) Sister
  • 3) Aunt
  • 4) Grandmother
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Blood Relation Analysis: Only son of my Mother's father -> Amar maternal Uncle So Girl's maternal uncle is the Amar's maternal uncle. Thus, the Girl's mother is Amar's Aunt.

9) Pointing to a gentleman, Deepak said,' His only brother is the father of my daughter's father.' How is gentleman related to Deepak

  • 1) Brother
  • 2) Father
  • 3) Grand Father
  • 4) Uncle
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Blood Relation Analysis : Father of my daughter's Father = Deepak Father Brother of Deepak's father = Deepak's Uncle

10) Pointing to a photograph, a man said, 'I have no brother or sister but that man's father is my father's son.' Whose photograph was it

  • 1) His own
  • 2) His Son
  • 3) His Father
  • 4) His Grandfater
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Since the person who is telling has no brother or sister, so his father son is he himself. So the man in the photograph is his son.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing