Chemistry Questions Answers

Chemistry Questions Answers (MCQ) of General Intelligence listing is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

31) The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes

  • 1) 1.6 km
  • 2) 2 km
  • 3) 3.6 km
  • 4) 4 km
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Speed downstreams =(15 + 3)kmph = 18 kmph. Distance travelled = (18 x 12/60)km = 3.6km

32) What nucleus of atom contains

  • 1) protons
  • 2) electrons
  • 3) electrons and protons
  • 4) protons and neutrons
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

33) The isotope atoms differ i

  • 1) number of protons
  • 2) atomic number
  • 3) number of electrons
  • 4) atomic weight
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Important to note that isotope atoms have same atomic number.

34) Human bone does not cont

  • 1) calcium
  • 2) carbon
  • 3) oxygen
  • 4) phosphorous
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Human bone contains calcium, carbon, phosphorous.

35) Homo nuclear molecules contai

  • 1) polar bond
  • 2) covalent bond
  • 3) ionic bond
  • 4) coordinate bond
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

36) Air contains maximum amount

  • 1) oxygen
  • 2) nitrogen
  • 3) hydrogen
  • 4) carbon dioxide
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

37) Washing soda i

  • 1) sodium sulphite
  • 2) sodium bicarbonate
  • 3) sodiun carbonate
  • 4) sodium biosulphite
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

38) Natural rubber is a polymer derived fro

  • 1) ethylene
  • 2) propylene
  • 3) isoprene
  • 4) butadiene
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

39) Who proposed first atomic theor

  • 1) E.Rutherford
  • 2) De Broglie
  • 3) John Dalton
  • 4) D.I.Mendeleef
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

40) pH of blood i

  • 1) 10.4
  • 2) 9
  • 3) 7.4
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog