Go to IBPS EXPERT

Coding Decoding Questions Answers

Coding Decoding Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions on determining the correct coding and decoding patterns which are important for all competitive exams.

1) If COOL is coded as DQRP, then write the code for H

  • 1) JQW
  • 2) IQW
  • 3) IQX
  • 4) IPW
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In COOL, first letter is increased by 1, second by 2, third by 3 and so on. So HOT will be coded as, H+1 I O+2 Q T+3 W So it will be IQW

2) If COMPLETED is coded as MOCELPDET, then DIRECTION will be coded as

  • 1) RIDTCENOJ
  • 2) SIDTCENOI
  • 3) RIDTCENOI
  • 4) RIETCENOI
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
In given word, word is divided into three parts like COM+PLE+TED, then these parts are written in reverse order as MOC+ELP+DET So DIRECTION will be DIR+ECT+ION, which will be RIDTCENOI

3) If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that cod

  • 1) EOHYZJBB
  • 2) FOIYZJBB
  • 3) FOHYZJBB
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The letters at odd positions are each moved one step backward, while the letters at even positions are respectively moved six, five, four, three, two,... steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

4) If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that cod

  • 1) EDRIRL
  • 2) DCQHQK
  • 3) DEQJQM
  • 4) FYOBOC
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code. So CANDLE will be coded as EDRIRL.

5) If TAP is coded as SZO, then how is FREEZE coded

  • 1) ATSSTS
  • 2) EQDDYD
  • 3) ESDDYD
  • 4) EQDDZD
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Clearly, T -1 = S A -1 = Z P -1 = O So FREEZE will be, F -1 E R -1 Q E -1 D E -1 D Z -1 Y E -1 D

6) In a certain code, SIKKIM is written as THLJJL, how is TRAINING written in that code

  • 1) SQBHOHOF
  • 2) UQBHOIOF
  • 3) UQBHOHOI
  • 4) UQBHOHOF
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
In given word, word is increasing and decreasing by one alternatively as, S +1 T I -1 H K +1 L K -1 J I +1 J M -1 L So in the same way TRAINING will be UQBHOHOF

7) In a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code

  • 1) CPNCBZ
  • 2) CPNCBX
  • 3) DPNCBZ
  • 4) DPNCBX
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly every letter is increased by 1 as M +1 N A +1 B D +1 E R +1 S A +1 B S +1 T So after increasing every character in work BOMBAY by 1, we get

8) In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code

  • 1) EJTQPTF
  • 2) EJTQPTG
  • 3) CHRPNRD
  • 4) CHRONRD
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Clearly every letter is decreased by 1. So DISPOSE will be CHRONRD

9) In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written a

  • 1) RYPQJG
  • 2) RCPQJG
  • 3) NCPQJG
  • 4) NCPQJC
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The letters at the odd positions are moved two steps backward and the letters at even positions are moved two steps forward to get the value. So PAROLE will be NCPQJG

10) In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code

  • 1) ATAETNR
  • 2) OTAETNR
  • 3) OTAESNR
  • 4) STAETNR
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In the given word, we can analyse that, M is decreased by 1, M-1 = L, and other words are interchanged, EN - NE TI - IT ON - NO So PATTERN will be P -1 O AT - TA TE - ET RN - NR
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing