Go to IBPS EXPERT

Comprehension Questions Answers

Comprehension Questions Answers (MCQ) of Verbal Ability in English Aptitude includes questions to identify answers from the given stanza which are important for all competitive exams.

1) Which of the following best characterizes the main point the author is trying to convey in the passag

  • 1) Aztec failure to fight an unconventional war led to an unnecessary defeat
  • 2) Spanish victory was neither as impressive nor as surprising as it may first appear
  • 3) Herman Cortes masterminded an amazing military accomplishment
  • 4) The myopic vision of the Aztecs led to their unnecessary downfall
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

2) The passage is sequentially organized in which of the following way

  • 1) Define a problem; explain the sources of the problem; offer a solution to the problem
  • 2) Pose a question; offer an answer to the question; offer an alternative answer to the question
  • 3) Introduce a mystery; offer an explanation for the mystery; provide an alternative explanation for the mystery
  • 4) Introduce an enigma; explain the reasons for the enigma; discuss the inevitability of the enigma
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

3) According to the passage, all of the following led to Cortes success excep

  • 1) Advanced crossbows
  • 2) Local Spanish allies
  • 3) Nimble military force
  • 4) Local tribal friction
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

4) The author implies which of the following about the nature of Aztec regional influence and powe

  • 1) Achieved with a non-traditional military campaign
  • 2) Engendered some anger
  • 3) Achieved through alliances
  • 4) Based upon small yet swift and brutal military force
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

5) The author's tone can best be described as

  • 1) Analytical
  • 2) Anger
  • 3) Frustrated
  • 4) Optomistic
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) The character of a nation is the result of its.

  • 1) gross ignorance
  • 2) cultural heritage
  • 3) socio-political conditions
  • 4) mentality
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

7) The need for a greater understanding between nations

  • 1) is more today than ever before
  • 2) was always there
  • 3) is no longer there
  • 4) will always be there
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

8) Englishmen like others to react to political situations like

  • 1) others
  • 2) us
  • 3) themselves
  • 4) each others
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

9) According to the author his countrymen should

  • 1) read the story of other nations
  • 2) not react to other actions
  • 3) have a better understanding of other nations
  • 4) have vital contacts with other nations
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

10) According to the author of 'Mentality' of a nation is mainly product of its .

  • 1) present character
  • 2) international position
  • 3) politics
  • 4) history
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing