Comprehension Questions Answers

Comprehension Questions Answers (MCQ) of Verbal Ability in English Aptitude includes questions to identify answers from the given stanza which are important for all competitive exams.

11) Which of the following, if true, would best support the classical realist theory of international conflict as it is described in the passage

  • 1) Some countries ruled by dictators maintain peaceful relations with their neighbours
  • 2) Despite the presence of a world superpower, many countries continue to fight wars with their neighbours.
  • 3) War has existed from the beginning of recorded history.
  • 4) After the nations of the world form an authoritative world court, wars decrease dramatically.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

12) It can be inferred from the passage that members of the classical realist school would be LEAST likely to suppor

  • 1) a domestic policy that attempts to unify the nation’s citizens behind a common cause
  • 2) an international policy that seeks to reduce threats of war by providing humanitarian aid to potential aggressor countries
  • 3) an international policy based on building a strong military force to deter threats
  • 4) an international policy based on joining a common defense contract with other nations
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

13) According to the passage, the formation of a national interest serves what function in the classical realist theory of war and peac

  • 1) It provides the necessary justification for the classical realist view of a continuous global power struggle.
  • 2) It is a convenience used by theorists to describe national interests where none exist.
  • 3) It is less important to the theory than is the idea of the nation as a unitary actor
  • 4) It is the part of the theory that receives the most criticism from opponents.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

14) The author most likely regards the classical realist theory of international relations wi

  • 1) general apathy
  • 2) skeptical dismissal
  • 3) qualified acceptance
  • 4) glowing approval
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

15) The passage is primarily concerned with which of the followin

  • 1) Arguing for an increase in trade with foreign nations.
  • 2) Providing a historical context for a long-standing belief.
  • 3) Demonstrating the fallacy of a particular way of thinking.
  • 4) Illustrating an economic principle through an example.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

16) The author most likely mentions the 'baker' and the 'cobbler' in order t

  • 1) provide a concrete illustration of an economic principle
  • 2) discuss the types of goods available during Adam Smith’s time
  • 3) evaluate an example used in Smith’s Wealth of Nations
  • 4) show that all trade is based on specialization
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

17) The author most probably uses the word 'startling' in reference to the Law of Comparative Advantage becaus

  • 1) it is puzzling that no one before Adam Smith thought of the Law
  • 2) the Law of Comparative Advantage holds even when there is an imbalance in the capabilities of the nations
  • 3) it is surprising that the general public is unaware of the Law of Comparative Advantage
  • 4) most countries do not consider the Law of Comparative Advantage when devising their trade policies
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

18) As it is described in the passage, which of the following most closely resembles 'folk wisdom

  • 1) A farmer decides that it is going to rain after scanning the sky for dark clouds.
  • 2) A child asks his parents why the sky is blue and the parents reply
  • 3) A person spends 10 dollars on lottery tickets every week because he believes that
  • 4) A mother tells her child to put on a jacket so he won’t catch cold, even though colds are caused by viruses.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

19) The author’s main objective in writing the passage is t

  • 1) illustrate how China can play a more concrete role in Africa.
  • 2) Use China’s Success as an example of the changes required in World ideology.
  • 3) Recommend that China adopt the guidelines of the World Bank to sustain growth.
  • 4) make a case for the closure of the World Bank since it promotes US interests over those of other countries.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

20) What effect has the World Bank policy had on African nation

  • 1) The African government has restricted private sector investment in agriculture.
  • 2) Africa has focused more on health and education rather than on agriculture.
  • 3) US and Britain have volunteered substantial aid to Africa as Africa has complied with World Bank ideology.
  • 4) The agriculture sector in these countries is not as productive as it could be.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog