Comprehension Questions Answers

Comprehension Questions Answers (MCQ) of Verbal Ability in English Aptitude includes questions to identify answers from the given stanza which are important for all competitive exams.

21) Which of the following cannot be said about structural adjustmen

  • 1) It is the World Bank’s free market ideology adapted by Asian countries.
  • 2) Under this strategy public sector investment in priority sectors is discouraged.
  • 3) As a development strategy it has failed in Africa.
  • 4) With this strategy there has been a lack of adequate investment in critical sectors.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

22) Why is the author optimistic about Africa’s future

  • 1) Africa has decided to adopt a structural adjustment ideology which has benefited many nations.
  • 2) China has urged the World Bank to waive the interest on its loans to Africa.
  • 3) Africa has committed itself to adopting China’s strategy for economic growth.
  • 4) The World Bank has committed itself to invest huge sums in Africa’s development.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

23) What advice has the author given the World Ban

  • 1) Adopt a more practical ideology of structural adjustment.
  • 2) Change its ideology to one encouraging both public and private sector investment in basic infrastructure.
  • 3) Reduce the influence of the US and Britain in its functioning.
  • 4) Support China’s involvement in developing Africa.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

24) The author is primarily concerned with discussin

  • 1) the importance of having accurate information about the effects of drugs
  • 2) methods for testing the effects of new drugs on humans
  • 3) procedures for determining the long-term effects of new drugs
  • 4) attempts to curb the abuse of prescription drugs
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

25) The author implies that a drug with adverse side effect

  • 1) will not be approved for use by consumers without a doctor’s prescription
  • 2) must wait for approval until lengthy studies prove the effects are not permanent
  • 3) should be used only if its therapeutic value outweighs its adverse effects
  • 4) should be withdrawn from the marketplace pending a government investigation
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

26) Which of the following can be inferred from the given passag

  • 1) A centralized drug oversight function would improve public health.
  • 2) Most physicians are not aware that prescription drugs have side effects.
  • 3) Some rare adverse drug effects are not discovered during the limited testing.
  • 4) Consumers are seldom unable to understand directions for proper use of a drug.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

27) The author introduces the example of thalidomide to show that som

  • 1) drug testing procedures are ignored by careless laboratory workers
  • 2) drugs do not have the same actions in humans that they do in animals
  • 3) drugs have no therapeutic value for humans
  • 4) drugs are prescribed by physicians who have not read the manufacturer’s recommendations
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

28) The author of the passage regards current drug investigation procedures a

  • 1) important but generally ineffectual
  • 2) lackadaisical and generally in need of improvement
  • 3) comprehensive but generally unnecessary
  • 4) necessary and generally effective
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

29) The author is most probably leading up to a discussion of some suggestions about how t

  • 1) centralize authority for drug surveillance among international agencies
  • 2) centralize authority for drug surveillance in the United States
  • 3) coordinate better the sharing of information among the drug surveillance agencies
  • 4) improve drug testing procedures to detect dangerous effects before drugs are approved
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

30) The author relies on which of the following in developing the passag

  • 1) Examples
  • 2) Statistics
  • 3) Analogy
  • 4) Rhetorical questions
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog