Go to IBPS EXPERT

Computer Awareness Questions Answers - Set 1

Important Computer Awareness questions answers set-1 (mcq) listing for techincal aptitude for IBPS PO , MT Exam, Bank PO, Clerk, SBI, RBI and other competitive exams.

1) WWW stands for

  • 1) World Whole Web
  • 2) Wide World Web
  • 3) Web World Wide
  • 4) World Wide Web
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

2) Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU)

  • 1) Arithmetic logic unit, Mouse
  • 2) Arithmetic logic unit, Control unit
  • 3) Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
  • 4) Control Unit, Monitor
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

3) Which among following first generation of computers had

  • 1) Vaccum Tubes and Magnetic Drum
  • 2) Integrated Circuits
  • 3) Magnetic Tape and Transistors
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

4) Where is RAM located

  • 1) Expansion Board
  • 2) External Drive
  • 3) Mother Board
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

5) If a computer has more than one processor then it is known as

  • 1) Uniprocess
  • 2) Multiprocessor
  • 3) Multithreaded
  • 4) Multiprogramming
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

6) If a computer provides database services to other, then it will be known as

  • 1) Web server
  • 2) Application server
  • 3) Database server
  • 4) FTP server
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

7) Full form of URL is

  • 1) Uniform Resource Locator
  • 2) Uniform Resource Link
  • 3) Uniform Registered Link
  • 4) Unified Resource Link
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Very basic and important question, found in many exams.

8) In which of the following form, data is stored in computer

  • 1) Decimal
  • 2) Binary
  • 3) HexaDecimal
  • 4) Octal
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Data in computer is always stored and send in binary form, Binary form means all data is in the form of 1's and 0's.

9) Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is

  • 1) Transmitter
  • 2) Diodes
  • 3) HHL
  • 4) DSL
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
DSL means Digital Subscriber Line.

10) Which level language is Assembly Languag

  • 1) high-level programming language
  • 2) medium-level programming language
  • 3) low-level programming language
  • 4) machine language
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing