Go to IBPS EXPERT

Computer System Architecture Questions Answers

Important Computer System Architecture Questions Answers (mcq) of computer awareness listing for techincal aptitude for IBPS PO , MT Exam, Bank PO, Clerk, SBI, RBI and other competitive exams and interviews.

1) Which among following can be considered as most advanced ROM

  • 1) DRAM
  • 2) EEPROM
  • 3) RAM
  • 4) PROM
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
EEPROM means Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory.

2) One byte equals to how many bits

  • 1) 4 bits
  • 2) 8 bits
  • 3) 12 bits
  • 4) 16 bits
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

3) Which among following is Volatile

  • 1) ROM
  • 2) EPROM
  • 3) DROM
  • 4) RAM
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

4) Where the result of an arithmetic and logical operation are stored

  • 1) In Accumulator
  • 2) In Cache Memory
  • 3) In ROM
  • 4) In Instruction Registry
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

5) Why we need to have secondary storage

  • 1) Store large volume of data that exceed the capacity of main memory
  • 2) Perform arithmatic and logical operations
  • 3) To give power to the system too
  • 4) To help processor in processing
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) Which determines the address of I/O interface

  • 1) Register select
  • 2) Chip select
  • 3) Both of above
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

7) An exception condition in a computer system caused by an event external to the CPU is known as ?

  • 1) Halt
  • 2) Process
  • 3) Interrupt
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
In my own experience I found very few questions with answer 'None of above', if you do not know the answer then its always better to guess among other (If there is no negative marking) ;)

8) Whenever CPU detects an interrupt, what it do with current state

  • 1) Save it
  • 2) Discard it
  • 3) Depends system to system
  • 4) First finish it
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

9) I/O processor has direct access to

  • 1) Main Memory
  • 2) Secondary Memory
  • 3) Flash Memory
  • 4) ROM
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

10) The address mapping is done, when the program is initially loaded is called

  • 1) Relocation
  • 2) Dynamic relocation
  • 3) Static relocation
  • 4) Executable relocation
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing