Go to IBPS EXPERT

Computer System Architecture Questions Answers

Important Computer System Architecture Questions Answers (mcq) of computer awareness listing for techincal aptitude for IBPS PO , MT Exam, Bank PO, Clerk, SBI, RBI and other competitive exams and interviews.

11) The unit which decodes and translates each instruction and generates the necessary enable signals for ALU and other units is call

  • 1) ALU
  • 2) Control Unit
  • 3) CPU
  • 4) Logical Unit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

12) A microprogram is sequencer perform the operatio

  • 1) Read
  • 2) Write
  • 3) Read and Write
  • 4) Read and Execute
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

13) Which among following is an important data transfer techniqu

  • 1) CAD
  • 2) CAM
  • 3) DMA
  • 4) MMA
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
DMA is Direct Memory Access.

14) RISC stands for

  • 1) Risk Instruction Source Computer
  • 2) Reduced Instruction Set Computer
  • 3) Risk Instruction Set Computer
  • 4) Risk Instruction Set Computing
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

15) The performance of the cache memory is measured in terms of

  • 1) Hit Ratio
  • 2) Chat Ratio
  • 3) Copy Ratio
  • 4) Data Ratio
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

16) A set of physical addresses is also known a

  • 1) Disk Space
  • 2) Address Space
  • 3) Memory Space
  • 4) Locations
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

17) Which devices among following are usually designed on the complex electromechanical principle

  • 1) Printing devices
  • 2) Input devices
  • 3) Storage devices
  • 4) Peripheral devices
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

18) __ read the data by reflecting pulses of laser beams on the surfac

  • 1) Magnetic disk
  • 2) Optical disk
  • 3) Floppy disk
  • 4) ROM
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

19) If CPU and I/O interface share a common bus than transfer of data between two units is known as

  • 1) Asynchronous
  • 2) Clock dependent
  • 3) Synchronous
  • 4) Decoder independent
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

20) All the operations in a digital system are synchronized by a clock that is generated by

  • 1) Clock
  • 2) Clock generator
  • 3) Pulse
  • 4) Pulse generator
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing