Data Structure Questions Answers - Chapter 1

Data Structure Questions Answers Chapter - 1 (mcq) listings are important for IBPS IT Officer Aptitude exam and other technical interviews and exams.

1) The complexity of merge sort algorithm

  • 1) O(n)
  • 2) O(log n)
  • 3) O(n2)
  • 4) O(n log n)
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

2) How many divisions are there in COBOL langu

  • 1) Two
  • 2) Three
  • 3) Four
  • 4) Five
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

3) O log(n) can be conneted wi

  • 1) Selection sort
  • 2) Insertion sort
  • 3) Binary sort
  • 4) Merge sort
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

4) Which of the languages is often translated to the pseudo c

  • 1) PASCAL
  • 2) FORTRAN
  • 3) PL/I
  • 4) BASIC
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

5) Merge sort u

  • 1) Divide and conquer strategy
  • 2) Backtracking approach
  • 3) Heuristic search
  • 4) Greedy approach
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) Which is having highest precedence i

  • 1) relational operators
  • 2) equality operator
  • 3) logical operator
  • 4) arithmetic operator
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

7) Which sorting method is slow

  • 1) Quick sort
  • 2) Heap sort
  • 3) Shell sort
  • 4) Bubble sort
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

8) Which data structure is needed to convert infix notations to postfix notati

  • 1) linear list
  • 2) tree
  • 3) stack
  • 4) queue
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

9) A graph with one or more edges is at le

  • 1) 1-chromatic
  • 2) 2-chromatic
  • 3) 3-chromatic
  • 4) 4-chromatic
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

10) The memory address of the first element of an array is cal

  • 1) floor address
  • 2) first address
  • 3) foundation address
  • 4) base address
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog