Go to IBPS EXPERT

Database Question Answers - Chapter 1

Database Questions Answers Chapter - 1 (mcq) listings are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

1) If a relation scheme is in BSNF then it is also i

  • 1) First normal form
  • 2) Second normal form
  • 3) Third normal form
  • 4) Not in any normal form
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

2) Attribute of one table matching to the primary key of other table, is called

  • 1) foreign key
  • 2) secondary key
  • 3) candidate key
  • 4) composite key
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

3) Allocation m

  • 1) Used to store program data
  • 2) specifies which blocks are used by which file
  • 3) is updated by application programs
  • 4) allow programs to erase files
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

4) The master list of an indexed fi

  • 1) is sorted in ascending order
  • 2) contains only a list of keys and record numbers
  • 3) has a number assigned to each record
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

5) Database management systems are used

  • 1) eliminate data redundancy
  • 2) establish relationships among records in different files
  • 3) manage file access
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) Ascending order of data hierarchy

  • 1) bit->byte->record->field->file->database
  • 2) bit->byte->field->record->file->database
  • 3) byte->bit->field->record->file->database
  • 4) byte->bit->field->file->record->database
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

7) Which is not a logical database structu

  • 1) Chain
  • 2) Tree
  • 3) Relational
  • 4) Network
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

8) Embedded pointer provid

  • 1) a secondary access path
  • 2) a physical record key
  • 3) an inverted index
  • 4) all of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

9) Network structu

  • 1) is a physical representation of data
  • 2) is conceptually simple
  • 3) allows many to many relationships
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

10) File record len

  • 1) should always be fixed
  • 2) should always be variable
  • 3) should be chosen to match the data character
  • 4) depends upon the size of file
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing