Database Question Answers - Chapter 1

Database Questions Answers Chapter - 1 (mcq) listings are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

11) Data management system may be implemented

  • 1) system software
  • 2) application software
  • 3) computer program
  • 4) all of above
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

12) RAID configurations of a disk are used to prov

  • 1) fault tolerance
  • 2) high speed
  • 3) high data density
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

13) Which among following is an approach for standardizing storing of d

  • 1) MIS
  • 2) Structured programming
  • 3) CODASYL specifications
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

14) Which among following contains a complete record of all activity that affected the contents of a database during a creation period of t

  • 1) report writer
  • 2) query language
  • 3) DML
  • 4) transaction log
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

15) The logical structure with one to many relationships i

  • 1) network
  • 2) tree
  • 3) chain
  • 4) relational
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

16) Which normal form is considered adequate for normal relational database des

  • 1) 2NF
  • 2) 5NF
  • 3) 3NF
  • 4) 4NF
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

17) Transaction processing was made possible by the development

  • 1) direct access storage
  • 2) magnetic tape
  • 3) cash register input
  • 4) minicomputers
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

18) Physical location of a record in database is determined with the help

  • 1) B tree file
  • 2) Indexed file
  • 3) Hashed file
  • 4) sequential file
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

19) Modify operation is likely to be done af

  • 1) Delete
  • 2) Lookup
  • 3) Indexing
  • 4) Insertion
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

20) Which among following is not a relational datab

  • 1) dBase IV
  • 2) 4th Dimention
  • 3) FoxPro
  • 4) Reflex
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog