Database Question Answers - Chapter 1

Database Questions Answers Chapter - 1 (mcq) listings are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

21) Fragmentation of a file sys

  • 1) Can always be prevented
  • 2) occurs only is file is not used properly
  • 3) Can be temporarily removed by compaction
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

22) Which is a type of DBMS softw

  • 1) utilities
  • 2) query language
  • 3) report writer
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

23) Large collection of files are cal

  • 1) fields
  • 2) Records
  • 3) Database
  • 4) Sectors
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

24) In order to use a DBMS, it is important to underst

  • 1) the physical schema
  • 2) all subschemas
  • 3) one sub schema
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

25) Data dictionary is a special file that contai

  • 1) the names of all fields in all files
  • 2) the data types of all fields of all files
  • 3) Both of above
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

26) Secondary index can be related w

  • 1) Function dependency
  • 2) B tree
  • 3) Domain calculus
  • 4) Relational algebric operators
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

27) Natural join can be related w

  • 1) Function dependency
  • 2) B tree
  • 3) Domain calculus
  • 4) Relational algebric operators
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

28) Non procedural query language can be related w

  • 1) Function dependency
  • 2) B tree
  • 3) Domain calculus
  • 4) Relational algebric operators
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

29) Administrative supervision of database activities is responsibility

  • 1) Database administrator
  • 2) DP Manager
  • 3) DB Manager
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

30) The command that adds a new field to an active database

  • 1) MODIFY LABEL
  • 2) MODIFY COMMAND
  • 3) MODIFY STRUCTURE
  • 4) MODIFY REPORT
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog