Go to IBPS EXPERT

Decimal Fraction Questions Answers

Decimal Fraction Questions Answers (MCQ) listings with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers and other competitive exams.

1) 1/0.04 is equal

  • 1) 25.5
  • 2) 2.5
  • 3) 25
  • 4) .25
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
1/0.04 = (1 * 100)/4 = 100/4 = 25

2) If 144/0.144 = 14.4/x, then x

  • 1) 0.144
  • 2) 0.0144
  • 3) .00144
  • 4) 1.44
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

3) Correct expression of \begin{aligned} 6.\overline{46} \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} \frac{640}{99} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{640}{90} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{64000}{99} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{640}{9} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
\begin{aligned} 6.\overline{46} = 6 + 0.\overline{46} = 6 + \frac{46}{99} = 6\frac{46}{99} = \frac{640}{99} \end{aligned}

4) Value of \begin{aligned} 0.5\overline{6} \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} \frac{51}{99} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{51}{90} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{51}{9} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{510}{99} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} 0.5\overline{6} = \frac {56 - 5}{90} = \frac {51}{90} \end{aligned}

5) \begin{aligned} (0.34\overline{67} + 0.13\overline{33}) = ? \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} 0.048\overline{01} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 4.8\overline{01} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 48.\overline{01} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 0.48\overline{01} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} (0.34\overline{67} + 0.13\overline{33})\end{aligned} \begin{aligned} = \frac{3467-34}{9900} + \frac{1333-13}{9900} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{3433 + 1320}{9900} = \frac{4753}{9900} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{4801 - 48}{9900} = 0.48\overline{01} \end{aligned}

6) 0.7683 + 0.369 + 0.05 + 0.8

  • 1) 1.9873
  • 2) 0.9873
  • 3) 1.8873
  • 4) 1.9872
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

7) Evaluate \begin{aligned} \frac{2.39^2 - 1.61^2}{2.39 - 1.61} \end{aligned}

  • 1) 2
  • 2) 3
  • 3) 4
  • 4) 5
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Use following formula to solve it quickly \begin{aligned} \frac{a^2-b^2}{a-b}=\frac{(a+b)(a-b)}{(a-b)} = (a+b) \end{aligned} = (2.39+1.61) = 4

8) Evaluate \begin{aligned} \frac{3.6 \times 0.48 \times 2.50}{0.12 \times 0.09 \times 0.5} \end{aligned}

  • 1) 80
  • 2) 800
  • 3) 8000
  • 4) 80000
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} \frac{3.6 \times 0.48 \times 2.50}{0.12 \times 0.09 \times 0.5} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{36 \times 48 \times 250}{12 \times 9 \times 5} = 800 \end{aligned}

9) Evaluate \begin{aligned} \frac{10.3 \times 10.3 \times 10.3 + 1}{10.3 \times 10.3 - 10.3 + 1} \end{aligned}

  • 1) 113
  • 2) 1.13
  • 3) 11.3
  • 4) 113
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} a^3 + b^3 = (a+b)(a^2 + b^2 - ab) \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{10.3^3 + 1^3} {10.3^2 + 1^2 - 10.3 \times 1} \end{aligned} \begin{aligned} = (a+b) = (10.3+1) = 11.3 \end{aligned}

10) What will be the vulgar fraction of 0.

  • 1) 3/5
  • 2) 3/4
  • 3) 3/2
  • 4) 3/7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
0.75 = 75/100 = 3/4
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing