Go to IBPS EXPERT

Direction Sense Test Questions Answers

Direction Sense Test Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions on determining correct directions from given question which are important for all competitive exams.

1) I am facing South. I turn right and walk 20 metre. Then I turn right again and walk 10 metre. Then I turn left and walk 10 metre and then turning right walk 20 metre. Then I turn right again and walk 60 metre. In which direction am I from the starting point

  • 1) North-East
  • 2) Norst-West
  • 3) North
  • 4) West
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Please refer to figure for the movements. Final direction will be north-east with reference to the starting position.

2) Rohit walked 25 metres towards South. Then he turned to his left and walked 20 metres. He then turned to his left and walked 25 metres. He again turned to his right and walked 15 metres. At what distance is he from the starting point and in which direction

  • 1) 35 metre, North
  • 2) 30 metre, South
  • 3) 35 metre, East
  • 4) 30 metre, North
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The movements of Rohit are shown in figure. Rohit's distance from the starting point A will be AE = AD+DE = 20 + 15 = 35 metre And direction with reference to the starting point is east.

3) Starting from a point P, Sachin walked 20 metres towards South. He turned left and walked 30 metres. He then turned left and walked 20 metres. He again turned left and walked 40 metres and reached a point Q. How far and in which direction is the point Q from the point

  • 1) 30 metres, West
  • 2) 10 metres, West
  • 3) 30 metres, North
  • 4) 10 metres, North
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Please refer to the image for movements. Distance from the P to Q is 10 metres and direction of Q with reference to to P is west.

4) From his house, Lokesh went 15 kms to the North. Then he turned West and covered 10 kms. Then he turned South and covered 5 kms. Finally, turning to East, he covered 10 kms. In which direction is he from his hous

  • 1) East
  • 2) North
  • 3) West
  • 4) South
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Please check the movements of Lokesh in the figure. Finally he is to the North to his house.

5) A man is facing west. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 270 degree in the anticlockwise direction. Find which direction he is facing now

  • 1) South-West
  • 2) West
  • 3) South
  • 4) East-South
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Please refer to the explanation image. The man firstly faces the direction OA. On moving 45 degree clockwise[Please check carefully always if clockwise or anticlockwise], he faces the direction OB. Now again he moved 180 degree clockwise, now he will be facing OC. From here he moved 270 degree anticlockwise, Finally he is facing OD, which is South west.

6) A man is facing north. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 45 degree in the anticlockwise direction. Find which direction he is facing now

  • 1) North
  • 2) East
  • 3) West
  • 4) South
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Please refer to the explanation image. The man firstly faces the direction OA. On moving 45 degree clockwise, he faces the direction OB. Now again he moved 180 degree clockwise, now he will be facing OC. From here he moved 45 degree anticlockwise, Finally he is facing OD, which is South direction.

7) One day, Raviraj left home and cycled 20 Km southwards, turned right and cycled 10 km and turned right and cycled 20 Km and turned left and cycled 20 Km. How many kilometres will he have to cycle to reach his home straight

  • 1) 50 Km
  • 2) 30 Km
  • 3) 40 Km
  • 4) 60 Km
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Please refer to explanation image, Raviraj starts from home at A, moves 20 Km in south upto B. Then he turns right and moves 10 Km upto C, then he turns right and moves 20 Km upto D, then he turns lefts and moves 20 Km upto E. So from image it is clear that, if he moves straight then he will have to move AD+DE, AD = BC = 10 Km So, he will have to move 10 + 20 = 30 Km

8) A child is looking for his father. He went 90 meters in the east before turning to his right. He went 20 meters before turning to is right again to look for his father at his uncle's place 30 meters from this point. His father was not there. From there, he went 100 meters to his north before meeting his father in a street. How far did the son meet his father from starting point

  • 1) 80 metre
  • 2) 90 metre
  • 3) 100 metre
  • 4) 110 metre
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Clearly, the child moves from A to B 90 metres eastwards upto B, then turns right and moves 20 metre upto C, then turns right and moves upto 30 metre upto D. Finally he turns right and moves upto 100 metre upto E. So AB = 90 metre, BF = CD = 30 metre, So, AF = AB - BF = 60 metre Also DE = 100 metre, DF = BC = 20 metre So, EF = DE - DF = 80 metre as we can see in image that triangle AFE is a right angled triangle and we are having two sides, need to calculate third one, so we can apply Pythagoras theorem here \begin{aligned} A = AE = \sqrt{AF^2 + EF^2} \= \sqrt{(60)^2+(80)^2} \= \sqrt{3600+6400} \= \sqrt{10000} = 100 \end{aligned} So from starting point his father was 100 metre away.

9) Kunal walks 10 km towards North. From there he walks 6 Km towards South. Then, he walks 3 Km towards east. How far and in which direction is he with reference to his starting point

  • 1) 5 Km North
  • 2) 5 Km South
  • 3) 5 Km East
  • 4) 5 Km North-East
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Clearly, Kunal moves from A 10 Km northwards upto B, then moves 6 Km southwards upto C, turns towards east and moves 3 km upto D. Then AC = (AB-BC) = 4 Km So Kunal distance from starting point A \begin{aligned} AD = \sqrt{AC^2 + CD^2} \= \sqrt{4^2+3^2} \= \sqrt{25} = 5 \end{aligned} So AD is 5 Km also with reference to starting point Kunal's direction is North-East.

10) Gaurav walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further, he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position

  • 1) 40 metres
  • 2) 50 metres
  • 3) 60 metres
  • 4) 70 metres
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please check the movements of Gaurav in the figure. Now, Gaurav distance from his initial position A to E AE = (AD+DE) = 40 + 20 = 60 metres.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing