Go to IBPS EXPERT

Geography Questions Answers

Geography Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

1) P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively

  • 1) 17:5
  • 2) 17:3
  • 3) 17:6
  • 4) 17:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In this type of question as time frame for both investors is equal then just get the ratio of their investments. P:Q = 85000:15000 = 85:15 = 17:3

2) Kamal started a business investing Rs 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profi

  • 1) Rs 2380
  • 2) Rs 2300
  • 3) Rs 2280
  • 4) Rs 2260
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Now as per question, Kamal invested for 12 months and Sameer invested for 7 months. So Kamal:Sameer = (9000*12):(8000*7) = 108:56 = 27:14 Sameer Ratio in profit will be \begin{aligned} = \left(6970*\frac{14}{41}\right) \= Rs& 2380 \end{aligned}

3) A, B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and Rs 55000 resp. The respective share of A,B and C in an annual profit of Rs 40500 a

  • 1) Rs. 11500, Rs. 13500, Rs. 16500
  • 2) Rs. 10500, Rs. 12500, Rs. 16500
  • 3) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 15500
  • 4) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 Now we are having the ratio. to get the share, first make total of above ratio. then get each share. \begin{aligned} \text{A's Share} = 40500*\frac{7}{27} \= Rs&10500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{9}{27} \= Rs&13500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{11}{27} \= Rs&16500 \ \end{aligned}

4) Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kam

  • 1) Rs 870
  • 2) Rs 880
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 900
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4 \begin{aligned} \text{Kamal's share}= 4005 * \frac{2}{9}\= Rs 890 \end{aligned}

5) A and B entered into a partnership investing Rs. 16000 and Rs. 12000 respectively. After 3 months, A withdrew Rs. 5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs. 21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26400 after one year

  • 1) Rs. 3200
  • 2) Rs. 3400
  • 3) Rs. 3600
  • 4) Rs. 3800
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B: C = 16000*3 + 11000*9:12000*3 + 17000*9:21000*6 = 147:189:126 = 7:9:6 Difference of B and C’s shares = Rs. [26400 * (9/22) — 26400 * (6/22)) = Rs. 3600

6) A, B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and Rs 55000 resp. The respective share of A,B and C in an annual profit of Rs 40500 a

  • 1) Rs. 11500, Rs. 13500, Rs. 16500
  • 2) Rs. 10500, Rs. 12500, Rs. 16500
  • 3) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 15500
  • 4) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 Now we are having the ratio. to get the share, first make total of above ratio. then get each share. \begin{aligned} \text{A's Share} = 40500*\frac{7}{27} \= Rs&10500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{9}{27} \= Rs&13500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{11}{27} \= Rs&16500 \ \end{aligned}

7) P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively

  • 1) 17:5
  • 2) 17:3
  • 3) 17:6
  • 4) 17:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In this type of question as time frame for both investors is equal then just get the ratio of their investments. P:Q = 85000:15000 = 85:15 = 17:3

8) Kamal started a business investing Rs 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profi

  • 1) Rs 2380
  • 2) Rs 2300
  • 3) Rs 2280
  • 4) Rs 2260
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Now as per question, Kamal invested for 12 months and Sameer invested for 7 months. So Kamal:Sameer = (9000*12):(8000*7) = 108:56 = 27:14 Sameer Ratio in profit will be \begin{aligned} = \left(6970*\frac{14}{41}\right) \= Rs& 2380 \end{aligned}

9) Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kam

  • 1) Rs 870
  • 2) Rs 880
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 900
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4 \begin{aligned} \text{Kamal's share}= 4005 * \frac{2}{9}\= Rs 890 \end{aligned}

10) A and B entered into a partnership investing Rs. 16000 and Rs. 12000 respectively. After 3 months, A withdrew Rs. 5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs. 21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26400 after one year

  • 1) Rs. 3200
  • 2) Rs. 3400
  • 3) Rs. 3600
  • 4) Rs. 3800
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B: C = 16000*3 + 11000*9:12000*3 + 17000*9:21000*6 = 147:189:126 = 7:9:6 Difference of B and C’s shares = Rs. [26400 * (9/22) — 26400 * (6/22)) = Rs. 3600
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing