Go to IBPS EXPERT

Geography Questions Answers

Geography Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

11) A,B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and 55000. Find the their respective shares in annual profit of 40,50

  • 1) 10500, 13500, 19500
  • 2) 10500, 13500, 18500
  • 3) 10500, 13500, 17500
  • 4) 10500, 13500, 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 A's share = (7/27) *40500 = Rs 10500 B's share = (9/27) *40500 = Rs 13500 C's share = (11/27)*40500 = Rs 16500 [In options we can see that only salary of C is different in all options. So we cn just calculate the C share to solve question quickly :) ]

12) A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and

  • 1) 3:7:5
  • 2) 6:10:5
  • 3) 6:10:7
  • 4) 6:7:5
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let initial investment of A is 3x and B is 5x, then C investment is also 5x, but most important to note in this question is the time duration of investment Like, A invested for 12 months, B invested for 12 months and C invested for 6 months. A:B:C =(3x*12):(5x*12):(5x*6) = 36:60:30 = 6:10:5

13) Rs. 700 is divided among A, B, C so that A receives half as much as B and B half as much as C. Then C's share

  • 1) Rs 200
  • 2) Rs 300
  • 3) Rs 400
  • 4) Rs 500
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let C = x. Then B = x/2 and A = x/4 A:B:C = 1:2:4. C's share Rs.[(4/7)*700) = 400

14) Sumit and Ravi started a business by investing Rs 85000 and 15000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between Sumit and Ravi respectivel

  • 1) 17:1
  • 2) 17:2
  • 3) 17:3
  • 4) 17:4
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Note: If you have clear concept of ratio and proportion chapter then it will really easy for you to solve partnership problems. P:Q = 85000:15000 = 17:3 Important to note there that if both have invested for different period of times then we had to multiply with number of months to get the desired ratio.

15) Three partners A,B and C shared the profit in a software business in the ratio 5:7:8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. Find the ratio of their investment

  • 1) 19:49:64
  • 2) 20:49:64
  • 3) 20:49:65
  • 4) 20:50:64
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let their investments be Rs. x for 14 months, Rs. y for 8 months and Rs. z for 7 months respectively Then, 14x : 8y : 7z = 5 : 7 : 8 Now, 14x/8x = 5/7 => y = (49/20)x 14x/7z = 5/8 => z = (16/5)x =>x:y:z = x:(49/20)x:(16/5)x = 20:49:64

16) A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B's contribution in the capit

  • 1) Rs 9000
  • 2) Rs 7000
  • 3) Rs 5000
  • 4) Rs 4000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let B contribution is x. \begin{aligned} \frac{3500*12}{7x} = \frac{2}{3} \=> 14x = 126000 => x = Rs 9000 \end{aligned}

17) Anand and Deepak started a business investing Rs.22,500 and Rs.35,000 respectively. Out of a total profit of Rs. 13,800. Deepak's share

  • 1) Rs 9600
  • 2) Rs 8500
  • 3) Rs 8450
  • 4) Rs 8400
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Ratio of their shares = 22500 : 35000 =9 : 14 Deepak's share = Rs.(13800×14/23) = Rs. 8400

18) P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively

  • 1) 17:5
  • 2) 17:3
  • 3) 17:6
  • 4) 17:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In this type of question as time frame for both investors is equal then just get the ratio of their investments. P:Q = 85000:15000 = 85:15 = 17:3

19) A and B entered into a partnership investing Rs. 16000 and Rs. 12000 respectively. After 3 months, A withdrew Rs. 5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs. 21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26400 after one year

  • 1) Rs. 3200
  • 2) Rs. 3400
  • 3) Rs. 3600
  • 4) Rs. 3800
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B: C = 16000*3 + 11000*9:12000*3 + 17000*9:21000*6 = 147:189:126 = 7:9:6 Difference of B and C’s shares = Rs. [26400 * (9/22) — 26400 * (6/22)) = Rs. 3600

20) A, B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and Rs 55000 resp. The respective share of A,B and C in an annual profit of Rs 40500 a

  • 1) Rs. 11500, Rs. 13500, Rs. 16500
  • 2) Rs. 10500, Rs. 12500, Rs. 16500
  • 3) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 15500
  • 4) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 Now we are having the ratio. to get the share, first make total of above ratio. then get each share. \begin{aligned} \text{A's Share} = 40500*\frac{7}{27} \= Rs&10500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{9}{27} \= Rs&13500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{11}{27} \= Rs&16500 \ \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing