Geography Questions Answers

Geography Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) Kamal started a business investing Rs 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profi

  • 1) Rs 2380
  • 2) Rs 2300
  • 3) Rs 2280
  • 4) Rs 2260
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Now as per question, Kamal invested for 12 months and Sameer invested for 7 months. So Kamal:Sameer = (9000*12):(8000*7) = 108:56 = 27:14 Sameer Ratio in profit will be \begin{aligned} = \left(6970*\frac{14}{41}\right) \= Rs& 2380 \end{aligned}

22) Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kam

  • 1) Rs 870
  • 2) Rs 880
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 900
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4 \begin{aligned} \text{Kamal's share}= 4005 * \frac{2}{9}\= Rs 890 \end{aligned}

23) Manoj received Rs. 6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ram

  • 1) Rs. 2000
  • 2) Rs. 3000
  • 3) Rs. 4000
  • 4) Rs. 5000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Suppose Ramesh invested Rs. x. Then, Manoj : Ramesh = 20000 * 6 : x * 12. 120000/12x : 6000/3000 => x = 120000/24 = 5000

24) A, B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of

  • 1) Rs 690
  • 2) Rs 790
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 990
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B:C = (8000*6):(4000*8):(8000*8) = 48:32:64 = 3:2:4 So B share = (2/9)*4005 = Rs 890

25) In business, A and C invested amounts in the ratio 2:1, whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3:2, If Rs 157300 was their profit, how much amount did B recei

  • 1) Rs 48000
  • 2) Rs 47000
  • 3) Rs 47400
  • 4) Rs 48400
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B = 3:2 = 6:4 => A:C = 2:1 = 6:3 => A:B:C = 6:4:3 B share = (4/13)*157300 = 48400

26) Yogesh started a business investing Rs. 45000. After 3 months, Pranab joined him with a capital of Rs. 60000. After another 6 months, Atul joined them with a capital of Rs. 90000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 20000. What would be Atuls share in

  • 1) Rs 7000
  • 2) Rs 6000
  • 3) Rs 5000
  • 4) Rs 4000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Just take care of the months of investment, rest all will be simple. Yogesh:Pranab:Atul = 45000*12:60000*9:90000*3 = 2:2:1 Atul's share = Rs. 20000 * (1/5) = Rs. 4000

27) A started a business with Rs.21,000 and is joined afterwards by B with Rs.36,000. After how many months did B join if the profits at the end of the year are divided equall

  • 1) 4
  • 2) 5
  • 3) 6
  • 4) 7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Suppose B joined after x months then, 21000*12=36000*(12-x) => 36x = 180 => x = 5

28) Nirmal and Kapil started a business investing Rs. 9000 and Rs. 12000 respectively. After 6 months, Kapil withdrew half of his investment. If after a year, the total profit was Rs. 4600, what was Kapil’s share initiall

  • 1) Rs 2300
  • 2) Rs 2400
  • 3) Rs 2500
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Nirmal:Kapil = 9000*12:(12000*6+6000*6) = 1:1 Kapils share = Rs. [4600 *(1/2)) = Rs. 2300

29) Rahul and Bharti are partners in a business. Rahul contributes 1/4th capital for 15 months and Bharti received 2/3 of profit. For how long Bharti money was us

  • 1) 8 months
  • 2) 10 months
  • 3) 11 months
  • 4) 17 months
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the total profit be Rs. Z Bharti's share = (2/3)Z Rahul's Share = Z-(2/3)Z = Z/3 Rahul:Bharti = Z/3:(2/3)Z = 1:2 Now let the total capital be Rs X, and Bharti capital was used for Y months then, Rahul capital will be (1/4)X and Bharti capital wil be X-(1/4)X = 3X/4 \begin{aligned} \frac{\frac{1}{4}X*15}{\frac{3}{4}X*Y}= \frac{1}{2} \Y = \frac{15*2}{3} = 10 \end{aligned} So Bharti's money was used for 10 months

30) Corbett National Park is i

  • 1) Punjab
  • 2) Mumbai
  • 3) Uttarakhand
  • 4) Madhya Pradesh
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog