Geography Questions Answers

Geography Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

31) Study of the Universe is known as

  • 1) Sociology
  • 2) Cosmology
  • 3) Universology
  • 4) Petology
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

32) Approximately how many Galaxies are there

  • 1) 10 Billion Galaxies
  • 2) 100 Billion Galaxies
  • 3) 1000 Billion Galaxies
  • 4) 10000 Billion Galaxies
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

33) Big Bang theory explains

  • 1) Origin of Universe.
  • 2) Origin of Sun.
  • 3) Laws of physics.
  • 4) None of above.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Big Bang theory explains explains origin of universe. It was formulated and proposed by the Belgian astronomer and cosmologist 'Georges Lemaitre'.

34) Big Bang was an explosion that occurred

  • 1) 10 Billion years ago
  • 2) 15 Billion years ago
  • 3) 20 Billion years ago
  • 4) 25 Billion years ago
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

35) Which is correct order of solar system starting from Sun

  • 1) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
  • 2) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
  • 3) Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
  • 4) Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

36) Which Planet is dwarf plan

  • 1) Mercury
  • 2) Pluto
  • 3) Mars
  • 4) Uranus
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pluto is a dwarf planet. Mercury, Venus, Earth and Mars are called terrestrial planets. Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are called Gaseous planets.

37) Diameter of Sun is

  • 1) 12 Lakh kms
  • 2) 13 Lakh kms
  • 3) 14 Lakh kms
  • 4) 15 Lakh kms
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
'Size of sun compared to Earth' : Sun is thirteen lakh times as that of Earth.

38) Rice is produced more i

  • 1) Tamil Nadu
  • 2) Kerela
  • 3) West Bengal
  • 4) Maharashtra
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

39) Which river is also known as Yellow Rive

  • 1) Hwang–Ho
  • 2) Amazon
  • 3) Damodar
  • 4) Cauvery
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

40) The Salal Project is on the river

  • 1) Jhelum
  • 2) Chenab
  • 3) Sutlej
  • 4) Ravi
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog