HCF and LCM Questions Answers

HCF and LCM Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions on calcualting HCF and LCM in different types of questions which are important for many competitive exams.

11) An electronic device makes a beep after every 60 sec. Another device makes a beep after every 62 sec. They beeped together at 10 a.m. The time when they will next make a beep together at the earliest,

  • 1) 10:28 am
  • 2) 10:30 am
  • 3) 10:31 am
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
L.C.M. of 60 and 62 seconds is 1860 seconds 1860/60 = 31 minutes They will beep together at 10:31 a.m. Sometimes questions on red lights blinking comes in exam, which can be solved in the same way

12) The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm

  • 1) 16cm
  • 2) 25cm
  • 3) 15cm
  • 4) 35cm
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
So by now, you must be knowing this is a question of HCF, right. H.C.F. of (700 cm, 385 cm, 1295 cm) = 35 cm.

13) The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M.

  • 1) 48
  • 2) 22
  • 3) 56
  • 4) 27
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4. So, the numbers 12 and 16. L.C.M. of 12 and 16 = 48.

14) The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 12 and 5040 respectively If one of the numbers is 144, find the other num

  • 1) 400
  • 2) 256
  • 3) 120
  • 4) 420
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Solve this question by using below formula. Product of 2 numbers = product of their HCF and LCM 144 * x = 12 * 5040 x = (12*5040)/144 = 420

15) Find the greatest number that will divide 400, 435 and 541 leaving 9, 10 and 14 as remainders respectiv

  • 1) 19
  • 2) 17
  • 3) 13
  • 4) 9
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Answer will be HCF of (400-9, 435-10, 541-14) HCF of (391, 425, 527) = 17

16) Find the HCF of \begin{aligned} 2^2 \times 3^2 \times 7^2, 2 \times 3^4 \times 7 \end{aligned}

  • 1) 128
  • 2) 126
  • 3) 146
  • 4) 434
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
HCF is Highest common factor, so we need to get the common highest factors among given values. So we got 2 * 3*3 * 7

17) Find the HCF of 54, 288, 36

  • 1) 18
  • 2) 36
  • 3) 54
  • 4) 108
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Lets solve this question by factorization method. \begin{aligned} 18 = 2 \times 3^2, 288 = 2^5 \times 3^2, 360 = 2^3 \times 3^2 \times 5 \end{aligned} So HCF will be minimum term present in all three, i.e. \begin{aligned} 2 \times 3^2 = 18 \end{aligned}

18) Reduce \begin{aligned} \frac{368}{575} \end{aligned} to the lowest term

  • 1) \begin{aligned} \frac{30}{25} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{28}{29} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{28}{29} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{16}{25} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
We can do it easily by in two steps Step1: We get the HCF of 368 and 575 which is 23 Step2: Divide both by 23, we will get the answer 16/25

19) Reduce \begin{aligned} \frac{803}{876} \end{aligned} to the lowest term

  • 1) \begin{aligned} \frac{11}{12} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{23}{24} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{26}{27} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{4}{7} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
HCF of 803 and 876 is 73, Divide both by 73, We get the answer 11/12

20) HCF of \begin{aligned} 2^2 \times 3^2 \times 5^2, 2^4 \times 3^4 \times 5^3 \times 11 \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} 2^4 \times 3^4 \times 5^3 \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 2^4 \times 3^4 \times 5^3 \times 11 \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 2^2 \times 3^2 \times 5^2 \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 2 \times 3 \times 5 \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
As in HCF we will choose the minimum common factors among the given.. So answer will be third option
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog