# Indian Economy Questions Answers

1) The distance between two cities A and B is 330 Km. A train starts from A at 8 a.m. and travel towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m and travels towards A at 75 Km/hr. At what time do they me

- 1) 10 am
- 2) 11 am
- 3) 12 pm
- 4) 1 pm

**Ans.**B

**Explanation :**

Suppose they meet x hrs after 8 a.m. then (Distance moved by first in x hrs) + [Distance moved by second in (x-1) hrs] = 330 So, 60x+75(x-1) = 330 x=3. So,they meet at (8+3). i.e 11a.m.

2) A person travels from P to Q at a speed of 40 km/hr and returns by increasing his speed by 50%. What is his average speed for both the trip

- 1) 44 km/hour
- 2) 46 km/hour
- 3) 48 km/hour
- 4) 50 km/hour

**Ans.**C

**Explanation :**

Speed while going = 40 km/hr Speed while returning = 150% of 40 = 60 km/hr Average speed = \begin{aligned} \frac{2xy}{x+y} \= \frac{2*40*60}{40+60} = \frac{4800}{100} \= 48 Km/hr \end{aligned}

3) Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.

- 1) 9 km/hour
- 2) 10 km/hour
- 3) 11 km/hour
- 4) 12 km/hour

**Ans.**D

**Explanation :**

We need to calculate the distance, then we can calculate the time and finally our answer. Lets solve this, Let the distance travelled by x km Time = Distance/Speed \begin{aligned} \frac{x}{10} - \frac{x}{15} = 2 \\text{[because, 2 pm - 12 noon = 2 hours]} \ 3x - 2x = 60 \ x = 60. Time = \frac{Distance}{Speed} \ Time @ 10km/hr = \frac{60}{10} = 6 hours \end{aligned} So 2 P.M. - 6 = 8 A.M Robert starts at 8 A.M. He have to reach at 1 P.M. i.e, in 5 hours So, Speed = 60/5 = 12 km/hr

4) A train traveled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting poin

- 1) 6 hours 24 mins
- 2) 6 hours 21 mins
- 3) 6 hours 18 mins
- 4) 6 hours 15 mins

**Ans.**B

**Explanation :**

Time taken to cover 600 km = 6 hours [because train speed is 100 km/hr] Number of stops = begin{aligned} frac{600}{75} - 1 = 7 text{Total time on stops =}7*3 = 21 mins end{aligned} Total time taken by train = 6 hours 21 mins

5) A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start at same point at 7:30 am. They shall first cross each other a

- 1) 7:15 am
- 2) 7:30 am
- 3) 7: 42 am
- 4) 7:50 am

**Ans.**C

**Explanation :**

Relative speed between two = 6-1 = 5 round per hour They will cross when one round will complete with relative speed, which is 1/5 hour = 12 mins. So 7:30 + 12 mins = 7:42

6) A man in a train notices that he can count 41 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, then at what speed is the train travelli

- 1) 60 km/hr
- 2) 100 km/hr
- 3) 110 km/hr
- 4) 120 km/hr

**Ans.**D

**Explanation :**

Number of gaps between 41 poles = 40 So total distance between 41 poles = 40*50 = 2000 meter = 2 km In 1 minute train is moving 2 km/minute. Speed in hour = 2*60 = 120 km/hour

7) A person travels equal distances with speed of 3 km/hr, 4 km/hr and 5 km/hr and takes a total of 47 minutes. Find the total dist

- 1) 3 km
- 2) 4 km
- 3) 6 km
- 4) 9 km

**Ans.**A

**Explanation :**

Let the distance be 3x km, then, \begin{aligned} \frac{x}{3} +\frac{x}{4} +\frac{x}{5} = \frac{47}{60} \\frac{47x}{60} =\frac{47}{60} \x = 1 \end{aligned} So total distance = 3*1 = 3 Km

8) How many minutes does Aditya take to cover a distance of 400 m, if he runs at a speed of 20 km/

- 1) \begin{aligned} 1\frac{1}{5} min\end{aligned}
- 2) \begin{aligned} 2\frac{1}{5} min\end{aligned}
- 3) \begin{aligned} 3\frac{1}{5} min\end{aligned}
- 4) \begin{aligned} 4\frac{1}{5} min\end{aligned}

**Ans.**A

**Explanation :**

We know that, \begin{aligned} Time = \frac{Distance}{Speed} \ Speed = 20\text{ km/hr} = 20*\frac{5}{18}{ m/sec} \= \frac{50}{9}{ m/sec} \ \text{ Time =} \left(400*\frac{9}{50}\right) \= 72 {sec} = 1\frac{1}{5}{ min} \end{aligned}

9) A car moves at 80 km/hr. What is the speed of the car in meters per second

- 1) \begin{aligned} 20\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
- 2) \begin{aligned} 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
- 3) \begin{aligned} 24\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
- 4) \begin{aligned} 26\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}

**Ans.**B

**Explanation :**

\begin{aligned} Speed = \left(80*\frac{5}{18}\right) m/sec \= \frac{200}{9} m/sec \= 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}

10) An athlete runs 200 meters in 24 seconds. His speed is

- 1) 10 km/hr
- 2) 17 k/hr
- 3) 27 km/hr
- 4) 30 km/hr

**Ans.**D

**Explanation :**

\begin{aligned} Speed = \frac{Distance}{Time} \ = \frac{200}{24}m/sec = \frac{25}{3} m/sec \\frac{25}{3}*\frac{18}{5} km/hr = 30 km/hr \end{aligned}