Go to IBPS EXPERT

Indian Economy Questions Answers

Indian Economy Questions Answers Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

1) The distance between two cities A and B is 330 Km. A train starts from A at 8 a.m. and travel towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m and travels towards A at 75 Km/hr. At what time do they me

  • 1) 10 am
  • 2) 11 am
  • 3) 12 pm
  • 4) 1 pm
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Suppose they meet x hrs after 8 a.m. then (Distance moved by first in x hrs) + [Distance moved by second in (x-1) hrs] = 330 So, 60x+75(x-1) = 330 x=3. So,they meet at (8+3). i.e 11a.m.

2) A person travels from P to Q at a speed of 40 km/hr and returns by increasing his speed by 50%. What is his average speed for both the trip

  • 1) 44 km/hour
  • 2) 46 km/hour
  • 3) 48 km/hour
  • 4) 50 km/hour
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Speed while going = 40 km/hr Speed while returning = 150% of 40 = 60 km/hr Average speed = \begin{aligned} \frac{2xy}{x+y} \= \frac{2*40*60}{40+60} = \frac{4800}{100} \= 48 Km/hr \end{aligned}

3) Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.

  • 1) 9 km/hour
  • 2) 10 km/hour
  • 3) 11 km/hour
  • 4) 12 km/hour
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
We need to calculate the distance, then we can calculate the time and finally our answer. Lets solve this, Let the distance travelled by x km Time = Distance/Speed \begin{aligned} \frac{x}{10} - \frac{x}{15} = 2 \\text{[because, 2 pm - 12 noon = 2 hours]} \ 3x - 2x = 60 \ x = 60. Time = \frac{Distance}{Speed} \ Time @ 10km/hr = \frac{60}{10} = 6 hours \end{aligned} So 2 P.M. - 6 = 8 A.M Robert starts at 8 A.M. He have to reach at 1 P.M. i.e, in 5 hours So, Speed = 60/5 = 12 km/hr

4) A train traveled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting poin

  • 1) 6 hours 24 mins
  • 2) 6 hours 21 mins
  • 3) 6 hours 18 mins
  • 4) 6 hours 15 mins
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Time taken to cover 600 km = 6 hours [because train speed is 100 km/hr] Number of stops = begin{aligned} frac{600}{75} - 1 = 7 text{Total time on stops =}7*3 = 21 mins end{aligned} Total time taken by train = 6 hours 21 mins

5) A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start at same point at 7:30 am. They shall first cross each other a

  • 1) 7:15 am
  • 2) 7:30 am
  • 3) 7: 42 am
  • 4) 7:50 am
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Relative speed between two = 6-1 = 5 round per hour They will cross when one round will complete with relative speed, which is 1/5 hour = 12 mins. So 7:30 + 12 mins = 7:42

6) A man in a train notices that he can count 41 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, then at what speed is the train travelli

  • 1) 60 km/hr
  • 2) 100 km/hr
  • 3) 110 km/hr
  • 4) 120 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Number of gaps between 41 poles = 40 So total distance between 41 poles = 40*50 = 2000 meter = 2 km In 1 minute train is moving 2 km/minute. Speed in hour = 2*60 = 120 km/hour

7) A person travels equal distances with speed of 3 km/hr, 4 km/hr and 5 km/hr and takes a total of 47 minutes. Find the total dist

  • 1) 3 km
  • 2) 4 km
  • 3) 6 km
  • 4) 9 km
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the distance be 3x km, then, \begin{aligned} \frac{x}{3} +\frac{x}{4} +\frac{x}{5} = \frac{47}{60} \\frac{47x}{60} =\frac{47}{60} \x = 1 \end{aligned} So total distance = 3*1 = 3 Km

8) How many minutes does Aditya take to cover a distance of 400 m, if he runs at a speed of 20 km/

  • 1) \begin{aligned} 1\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 2\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 3\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 4\frac{1}{5} min\end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We know that, \begin{aligned} Time = \frac{Distance}{Speed} \ Speed = 20\text{ km/hr} = 20*\frac{5}{18}{ m/sec} \= \frac{50}{9}{ m/sec} \ \text{ Time =} \left(400*\frac{9}{50}\right) \= 72 {sec} = 1\frac{1}{5}{ min} \end{aligned}

9) A car moves at 80 km/hr. What is the speed of the car in meters per second

  • 1) \begin{aligned} 20\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 24\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 26\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} Speed = \left(80*\frac{5}{18}\right) m/sec \= \frac{200}{9} m/sec \= 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}

10) An athlete runs 200 meters in 24 seconds. His speed is

  • 1) 10 km/hr
  • 2) 17 k/hr
  • 3) 27 km/hr
  • 4) 30 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} Speed = \frac{Distance}{Time} \ = \frac{200}{24}m/sec = \frac{25}{3} m/sec \\frac{25}{3}*\frac{18}{5} km/hr = 30 km/hr \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing