Indian Economy Questions Answers

Indian Economy Questions Answers Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 400 kms in 4 hours, then the speed of the first train i

  • 1) 83.5 km/hr
  • 2) 84.5 km/hr
  • 3) 86.5 km/hr
  • 4) 87.5 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the speeds of two trains be 7X and 8X km/hr. \begin{aligned} 8X = \frac{400}{4} \=> X = 12.5 Km/hr \end{aligned} So speed of first train is 12.5*7 = 87.5 km/hr

22) 2 trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speed

  • 1) 11:9
  • 2) 13:9
  • 3) 17:9
  • 4) 21:9
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We know total distance is 200 Km If both trains crossed each other at a distance of 110 km then one train covered 110 km and other 90 km [110+90=200km] So ratio of their speed = 110:90 = 11:9

23) A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in

  • 1) 200 Km
  • 2) 222 Km
  • 3) 224 Km
  • 4) 248 Km
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let time taken to travel the first half = x hr Then time taken to travel the second half = (10 - x) hr Distance covered in the the first half = 21x [because, distance = time*speed] Distance covered in the the second half = 24(10 - x) Distance covered in the the first half = Distance covered in the the second half So, 21x = 24(10 - x) => 45x = 240 => x = 16/3 Total Distance = 2*21(16/3) = 224 Km [multiplied by 2 as 21x was distance of half way]

24) In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. What is the duration of the flight

  • 1) 3 hours
  • 2) 2.4 hours
  • 3) 1.4 hours
  • 4) 1 hour
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the duration of the flight be x hours. Then \begin{aligned} \frac{600}{x}-\frac{600}{x + \frac{1}{2}} = 200 \\frac{600}{x}-\frac{1200}{2x+1} = 200 \x(2x+1) = 3 \2x^2 + x - 3 = 0 \=> (2x+3)(x-1)=0 \end{aligned} Neglecting the negative value for x we get x = 1

25) A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. Find the average speed for first 320 km of to

  • 1) 70.11 km/hr
  • 2) 71.11 km/hr
  • 3) 72.11 km/hr
  • 4) 73.11 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
We know Time = Distance/speed So total time taken = \begin{aligned} \left(\frac{160}{64}+\frac{160}{80}\right) \= \frac{9}{2} hours \\text{ Time taken for 320 Km = } \320*\frac{2}{9} = 71.11 km/hr \end{aligned}

26) Approx __ % of Indian population is still Agriculturis

  • 1) 46%
  • 2) 50%
  • 3) 58%
  • 4) 64%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

27) Contribution of agriculture to Gross National Product is approximately

  • 1) 14%
  • 2) 15%
  • 3) 16.5%
  • 4) 17.5%
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

28) How much population is living below poverty line in India

  • 1) Approx 24%
  • 2) Approx 25%
  • 3) Approx 26%
  • 4) Approx 27%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

29) The best indicator of economic development of any country is

  • 1) Its agriculture
  • 2) Its transport
  • 3) Its gross production
  • 4) Its per capita income
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

30) What is the mainstay of Indian economy

  • 1) Manufacturing
  • 2) Business
  • 3) Public sector
  • 4) Agriculture
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog