Indian Economy Questions Answers

Indian Economy Questions Answers Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

31) Who was the father of Operation Flood

  • 1) Dr. Norman Borlaug
  • 2) Dr. M.S. Swaminathan
  • 3) Dr. Verghese Kurien
  • 4) Dr. William Gande
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The 'Operation flood' was the largest integrated dairy development programme of the world. It was started by National dairy development board in 1970.

32) The concept of Economic Planning in India is derived fro

  • 1) USA
  • 2) UK
  • 3) Australia
  • 4) Russia
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

33) First five year plan in India was f

  • 1) 1947 - 1952
  • 2) 1949 - 1954
  • 3) 1950 - 1955
  • 4) 1951 - 1956
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

34) First five year plan was based o

  • 1) Herold -Domar Model
  • 2) P.C. Mahalanobis Model
  • 3) Both of above
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Second five year plan (1956-1961) was based on P.C. Mahalanobis Model.

35) Which five year plan is also known as 'Gadgil Yojana

  • 1) Second Five Year Plan
  • 2) Third Five Year Plan
  • 3) Fourth Five Year Plan
  • 4) Fifth Five Year Plan
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

36) Which five year plan focused on 'Growth with social justice and equit

  • 1) Ninth Five Year Plan
  • 2) Eight Five Year Plan
  • 3) Seventh Five Year Plan
  • 4) Sixth Five Year Plan
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

37) Planning Commission was constituted o

  • 1) 15 March, 1948
  • 2) 15 March, 1949
  • 3) 15 March, 1950
  • 4) 15 March, 1951
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The Prime Minister is the ex-officio Chairman of this Commission.

38) National Development Council was constituted

  • 1) 2 August, 1952
  • 2) 6 August, 1952
  • 3) 8 August, 1952
  • 4) 12 August, 1952
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

39) What is NAS

  • 1) National Agriculture Science Organisation
  • 2) National Agriculture Study Organisation
  • 3) National Auto Science Organisation
  • 4) National Sample Survey Organisation
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

40) When community development programme (CDP) started

  • 1) 1952
  • 2) 1953
  • 3) 1954
  • 4) 1955
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog