Go to IBPS EXPERT

Indian History Questions Answers

Indian History Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

1) If 16 toys cost 240, then what do 40 toys cost

  • 1) Rs. 600
  • 2) Rs. 620
  • 3) Rs. 640
  • 4) Rs. 660
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Although we can first calculate the cost of one toy and then can multiply it with 40 to get the result. but we will solve it with chain rule so that we can prepare ourself for other complex problems which we can solve easily by applying this rule. Let the required cost be Rs. x More toys means More Cost. (Direct Proportion) \begin{aligned} 15:40 :: 240:x \=> x = \frac{240*40}{15} \=> x = 640 \end{aligned} So 40 toys will cost Rs 640

2) If a quarter kg of potato costs 60 paise, how many paise will 200gm cost

  • 1) 45 paise
  • 2) 46 paise
  • 3) 47 paise
  • 4) 48 paise
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Quarter of Kg means 250 gm Less weight, less price (Direct Proportion) So, \begin{aligned} 250:200 :: 60:x \=> x = \frac{200*60}{250} \=> x = 48 \end{aligned} So 200 gm will cost 48 paise.

3) If the price of 23 toys is 276, then what will the price of 12 toys

  • 1) 144
  • 2) 148
  • 3) 156
  • 4) 186
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Less toys, Less Price (Direct Proportion) So, let the price be Rs. x then, \begin{aligned} 23:12 :: 276:x => x = \frac{276*12}{23} \=> x = 144 \end{aligned} So price of 12 toys will be Rs. 144

4) If the cost of x metres of wire is d rupees, then what is the cost of y metres of wire at the same rate

  • 1) xd
  • 2) yd
  • 3) yd/x
  • 4) x/yd
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

5) An industrial loom weaves 0.128 metres of cloth every second. Approximately, how many seconds will it take for the loom to weave 25 metre of cloth

  • 1) 194 seconds
  • 2) 195 seconds
  • 3) 196 seconds
  • 4) 197 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the time required by x seconds. Then, More cloth means More time (Direct Proportion) So, \begin{aligned} 0.128 : 1 :: 25 : x => x = \frac{25*1}{0.128} \=> x = 195.31 \end{aligned} So time will be approx 195 seconds

6) 36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work

  • 1) 24 days
  • 2) 28 days
  • 3) 34 days
  • 4) 35 days
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Less Men, means more Days {Indirect Proportion} Let the number of days be x then, 27 : 36 :: 18 : x [Please pay attention, we have written 27 : 36 rather than 36 : 27, in indirect proportion, if you get it then chain rule is clear to you :)] \begin{aligned} x = \frac{36*18}{27} \x = 24 \end{aligned} So 24 days will be required to get work done by 27 men.

7) A flagstaff 17.5 metre high casts a shadow of length 40.25 metre. The height of building, which casts a shadow of length 28.75 metre under similar conditions will be

  • 1) 12 metre
  • 2) 12.5 metre
  • 3) 13.5 metre
  • 4) 14 metre
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Less shadow, Less Height (Direct Proportion) So, let height of building be x metre then, \begin{aligned} 40.25 : 17.5 :: 28.75 : x \ => x = \frac{17.5*28.75}{40.25} \=> x = 12.5 \end{aligned} So height of building should be 12.5 metre

8) In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with the remaining meal

  • 1) 38 men
  • 2) 32 men
  • 3) 34 men
  • 4) 30 men
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
There is meal for 200 children. 150 children have taken the meal. Remaining meal is to be catered to 50 children. Now, 200 children = 120 men So, 50 Children = 120/200 * 50 = 30 men

9) 10 men, working 6 hours a day can complete a work in 18 days. How many hours a day must 15 men work to complete the work in 12 day

  • 1) 4 hours a day
  • 2) 5 hours a day
  • 3) 6 hours a day
  • 4) 7 hours a day
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
More Men, Less Hours {Indirect Proportion} Less Days, More Hours {Indirect Proportion} \begin{aligned} \begin{bmatrix}Men & 15 & 10 \\Days & 12 & 18 \end{bmatrix} :: 6 : x \=> x * 15 * 12 = 10 * 18 * 6 \=> x = \frac{10*18*6}{15*12} \=> x = 6 \end{aligned}

10) 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat weavers in 8 days

  • 1) 12
  • 2) 14
  • 3) 16
  • 4) 18
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please always remember, that what exactly we need to calculate before applying chain formula. As in this question we need to find how many mats, RIGHT ! So we will compare everything with 'number of mats' As, More men, More number of mats (Direct Proportion) More days, More number of mats (Direct Proportion) So, it can be solved as, \begin{aligned} \begin{bmatrix}Weavers & 4 & 8 \\Days & 4 & 8 \end{bmatrix} :: 4 : x \ => x*4*4 = 8*8*4 \=> x = 16 \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing