Go to IBPS EXPERT

Indian History Questions Answers

Indian History Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

11) In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with the remaining meal

  • 1) 38 men
  • 2) 32 men
  • 3) 34 men
  • 4) 30 men
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
There is meal for 200 children. 150 children have taken the meal. Remaining meal is to be catered to 50 children. Now, 200 children = 120 men So, 50 Children = 120/200 * 50 = 30 men

12) In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of hus

  • 1) 34 days
  • 2) 40 days
  • 3) 46 days
  • 4) 50 days
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Less Cows, More days (Indirect Proportion) Less bags, Less days (Direct Proportion) \begin{aligned} \begin{bmatrix}Cows & 1 & 40 \\Bags & 40 & 1 \end{bmatrix} :: 40 : x \=> x * 40 * 1= 40 * 1 * 40 \=> x = 40 \end{aligned}

13) In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of hus

  • 1) 34 days
  • 2) 40 days
  • 3) 46 days
  • 4) 50 days
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Less Cows, More days (Indirect Proportion) Less bags, Less days (Direct Proportion) \begin{aligned} \begin{bmatrix}Cows & 1 & 40 \\Bags & 40 & 1 \end{bmatrix} :: 40 : x \=> x * 40 * 1= 40 * 1 * 40 \=> x = 40 \end{aligned}

14) 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat weavers in 8 days

  • 1) 12
  • 2) 14
  • 3) 16
  • 4) 18
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please always remember, that what exactly we need to calculate before applying chain formula. As in this question we need to find how many mats, RIGHT ! So we will compare everything with 'number of mats' As, More men, More number of mats (Direct Proportion) More days, More number of mats (Direct Proportion) So, it can be solved as, \begin{aligned} \begin{bmatrix}Weavers & 4 & 8 \\Days & 4 & 8 \end{bmatrix} :: 4 : x \ => x*4*4 = 8*8*4 \=> x = 16 \end{aligned}

15) 10 men, working 6 hours a day can complete a work in 18 days. How many hours a day must 15 men work to complete the work in 12 day

  • 1) 4 hours a day
  • 2) 5 hours a day
  • 3) 6 hours a day
  • 4) 7 hours a day
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
More Men, Less Hours {Indirect Proportion} Less Days, More Hours {Indirect Proportion} \begin{aligned} \begin{bmatrix}Men & 15 & 10 \\Days & 12 & 18 \end{bmatrix} :: 6 : x \=> x * 15 * 12 = 10 * 18 * 6 \=> x = \frac{10*18*6}{15*12} \=> x = 6 \end{aligned}

16) 10 men, working 6 hours a day can complete a work in 18 days. How many hours a day must 15 men work to complete the work in 12 day

  • 1) 4 hours a day
  • 2) 5 hours a day
  • 3) 6 hours a day
  • 4) 7 hours a day
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
More Men, Less Hours {Indirect Proportion} Less Days, More Hours {Indirect Proportion} \begin{aligned} \begin{bmatrix}Men & 15 & 10 \\Days & 12 & 18 \end{bmatrix} :: 6 : x \=> x * 15 * 12 = 10 * 18 * 6 \=> x = \frac{10*18*6}{15*12} \=> x = 6 \end{aligned}

17) 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat weavers in 8 days

  • 1) 12
  • 2) 14
  • 3) 16
  • 4) 18
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please always remember, that what exactly we need to calculate before applying chain formula. As in this question we need to find how many mats, RIGHT ! So we will compare everything with 'number of mats' As, More men, More number of mats (Direct Proportion) More days, More number of mats (Direct Proportion) So, it can be solved as, \begin{aligned} \begin{bmatrix}Weavers & 4 & 8 \\Days & 4 & 8 \end{bmatrix} :: 4 : x \ => x*4*4 = 8*8*4 \=> x = 16 \end{aligned}

18) In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with the remaining meal

  • 1) 38 men
  • 2) 32 men
  • 3) 34 men
  • 4) 30 men
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
There is meal for 200 children. 150 children have taken the meal. Remaining meal is to be catered to 50 children. Now, 200 children = 120 men So, 50 Children = 120/200 * 50 = 30 men

19) In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of hus

  • 1) 34 days
  • 2) 40 days
  • 3) 46 days
  • 4) 50 days
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Less Cows, More days (Indirect Proportion) Less bags, Less days (Direct Proportion) \begin{aligned} \begin{bmatrix}Cows & 1 & 40 \\Bags & 40 & 1 \end{bmatrix} :: 40 : x \=> x * 40 * 1= 40 * 1 * 40 \=> x = 40 \end{aligned}

20) 10 men, working 6 hours a day can complete a work in 18 days. How many hours a day must 15 men work to complete the work in 12 day

  • 1) 4 hours a day
  • 2) 5 hours a day
  • 3) 6 hours a day
  • 4) 7 hours a day
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
More Men, Less Hours {Indirect Proportion} Less Days, More Hours {Indirect Proportion} \begin{aligned} \begin{bmatrix}Men & 15 & 10 \\Days & 12 & 18 \end{bmatrix} :: 6 : x \=> x * 15 * 12 = 10 * 18 * 6 \=> x = \frac{10*18*6}{15*12} \=> x = 6 \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing