Indian History Questions Answers

Indian History Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) In a camp, there is a meal for 120 men or 200 children. If 150 children have taken the meal, how many men will be catered to with the remaining meal

  • 1) 38 men
  • 2) 32 men
  • 3) 34 men
  • 4) 30 men
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
There is meal for 200 children. 150 children have taken the meal. Remaining meal is to be catered to 50 children. Now, 200 children = 120 men So, 50 Children = 120/200 * 50 = 30 men

22) 4 mat-weavers can weave 4 mats in 4 days. At the same rate, how many mats would be woven by 8 mat weavers in 8 days

  • 1) 12
  • 2) 14
  • 3) 16
  • 4) 18
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please always remember, that what exactly we need to calculate before applying chain formula. As in this question we need to find how many mats, RIGHT ! So we will compare everything with 'number of mats' As, More men, More number of mats (Direct Proportion) More days, More number of mats (Direct Proportion) So, it can be solved as, \begin{aligned} \begin{bmatrix}Weavers & 4 & 8 \\Days & 4 & 8 \end{bmatrix} :: 4 : x \ => x*4*4 = 8*8*4 \=> x = 16 \end{aligned}

23) In a dairy farm, 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days. In how many days one cow will eat one bag of hus

  • 1) 34 days
  • 2) 40 days
  • 3) 46 days
  • 4) 50 days
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Less Cows, More days (Indirect Proportion) Less bags, Less days (Direct Proportion) \begin{aligned} \begin{bmatrix}Cows & 1 & 40 \\Bags & 40 & 1 \end{bmatrix} :: 40 : x \=> x * 40 * 1= 40 * 1 * 40 \=> x = 40 \end{aligned}

24) What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization

  • 1) 2400 BC - 1700 BC
  • 2) 2400 BC - 1750 BC
  • 3) 2500 BC - 1700 BC
  • 4) 2500 BC - 1750 BC
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

25) Which was the largest site of Indus Civilization

  • 1) Mohenjodaro
  • 2) Lothal
  • 3) Chanhudaro
  • 4) Dholavira
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

26) Which was the largest Indian site of Indus Civilization

  • 1) Mohenjodaro
  • 2) Lothal
  • 3) Chanhudaro
  • 4) Dholavira
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

27) Which two Indus sites found in Afghanistan

  • 1) Lothal and Daimabad
  • 2) Shatughai and Dainabad
  • 3) Shatughai and Mundigaq
  • 4) Mundigaq and Daimabad
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

28) Which was the ancient port of Indus Civilization

  • 1) Harappa
  • 2) Lothal
  • 3) Dholavira
  • 4) Surkotada
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

29) Vedic Culture was fr

  • 1) 1500 BC to 600 BC
  • 2) 1450 BC to 550 BC
  • 3) 1400 BC to 500 BC
  • 4) 1300 BC to 400 BC
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

30) Which is the oldest text in the world

  • 1) Yajur Veda
  • 2) Atharva Veda
  • 3) Rig Veda
  • 4) Sama Veda
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Rig Veda is the oldest text in the world so it is also known as the first testament of mankind.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog