Indian History Questions Answers

Indian History Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

31) How many Mandalas Rig Veda contains

  • 1) 9 Mandalas
  • 2) 10 Mandalas
  • 3) 11 Mandalas
  • 4) 12 Mandalas
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

32) Which veda is important for Indian Musi

  • 1) Sama Veda
  • 2) Yajur veda
  • 3) Atharva Veda
  • 4) Rig Veda
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

33) Which Veda contains cure of disease

  • 1) Sama Veda
  • 2) Atharva Veda
  • 3) Rig Veda
  • 4) Yajur Veda
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

34) Which of following was not a varna of Societ

  • 1) Shudra
  • 2) Vaisya
  • 3) Kshatriya
  • 4) Vaiswik
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
there were fours varnas : 1. Brahmana, 2. Kshatriya, 3. Vaisya, 4. Shudra.

35) Mahajanapada Period was fro

  • 1) 700 BC to 375 BC
  • 2) 650 BC to 350 BC
  • 3) 625 BC to 350 BC
  • 4) 600 BC to 325 BC
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

36) Ajatasatru was son

  • 1) Bimisara
  • 2) Udayin
  • 3) Shisunaga
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Ajatasatru was son of Bimisara. He jailed his father to declare himself as king. Bimisara was himself a very brave king. Search his history on google, you will like it :)

37) The Shisunaga Dynasty was overthrown b

  • 1) Bimisara
  • 2) Ajatashatru
  • 3) Mahapadma
  • 4) Chandragupta Maurya
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Mahapadma was also known as 'Ugrasena' means Owner of huge army.

38) Gautama Buddha renounced home at the age o

  • 1) 26
  • 2) 27
  • 3) 28
  • 4) 29
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

39) Who was Chann

  • 1) Budhha's Horse
  • 2) Budhha's Charioteer
  • 3) Budhha's Cousin
  • 4) Budhha's Deciple
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

40) Pali Texts are associated wit

  • 1) Hiduism
  • 2) Budhhaism
  • 3) Islam
  • 4) Jews
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog