Indian Polity and Constitution

Indian Polity and Constitution Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) Constitution of India was adopted by constituent assembly on

  • 1) 25 October, 1948
  • 2) 25 October, 1949
  • 3) 26 November, 1948
  • 4) 26 November, 1949
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Note: Question is not about from when it came into effect.

22) Constitution of India came into effect from

  • 1) 15 January, 1950
  • 2) 26 January, 1950
  • 3) 15 August, 1950
  • 4) 15 January, 1950
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

23) Setting a supreme court was Calcutta is a part of

  • 1) Regulating Act of 1773
  • 2) Pitts India Act of 1784
  • 3) Charter Act of 1793
  • 4) Charter Act of 1893
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
'Regulating Act of 1773' : Governance of East India Company was put under British parliamentary control. Setting a supreme court in Calcutta. The Governor of Bengal was nominated as Governor General for Calcutta, Bombay and Madras.

24) Which Act is associated with 'Courts can interpret the rules and regulations.'

  • 1) Regulating Act of 1773
  • 2) Pitts India Act of 1784
  • 3) Charter Act of 1793
  • 4) Charter Act of 1893
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

25) The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act

  • 1) Pitts India Act of 1784
  • 2) Charter Act of 1813
  • 3) Charter Act of 1833
  • 4) Charter Act of 1853
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

26) A separate Governor for Bengal to be appointed under the act

  • 1) Pitts India Act of 1784
  • 2) Charter Act of 1793
  • 3) Charter Act of 1733
  • 4) Charter Act of 1753
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

27) The first statute for the governance of India, under the direct rule of the British Government, was th

  • 1) Government of India Act, 1858
  • 2) Government of India Act, 1861
  • 3) Government of India Act, 1892
  • 4) Government of India Act, 1915
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

28) Which Act enabled the Governor General to associate representatives of the Indian People with the work of legislation by nominating them to his expanded council

  • 1) Government of India Act, 1858
  • 2) Government of India Act, 1861
  • 3) Government of India Act, 1892
  • 4) Government of India Act, 1915
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

29) Under which Act, The councils were having a power to discuss the budget and addressing questions to the executive

  • 1) Government of India Act, 1858
  • 2) Government of India Act, 1861
  • 3) Government of India Act, 1892
  • 4) Government of India Act, 1915
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

30) Which Act was passed to consolidate the provisions of the preceding Government of India Act

  • 1) Government of India Act, 1858
  • 2) Government of India Act, 1861
  • 3) Government of India Act, 1892
  • 4) Government of India Act, 1915
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog