Indian Polity and Constitution

Indian Polity and Constitution Questions Answers (MCQ) listing of General Intelligence is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

31) For the first time Indian Legislature was made 'Bi-cameral' unde

  • 1) Government of India Act, 1861
  • 2) Government of India Act, 1892
  • 3) Government of India Act, 1915
  • 4) Government of India Act, 1919
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

32) Which Act divided legislative powers between the Centre and Province

  • 1) Government of India Act, 1935
  • 2) Government of India Act, 1919
  • 3) Government of India Act, 1892
  • 4) Government of India Act, 1861
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

33) 'The Constitution should give India Domination Status', was a proposal i

  • 1) Cabinet Mission Plan
  • 2) Cripps Mission
  • 3) The Mountbatten Plan
  • 4) Simon Commision
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In March 1942, Sir Stafford Cripps came with a draft declaration on the proposals of the British Government.

34) The plan to transfer of power to the Indians and partition of the country was laid down in th

  • 1) Cabinet Mission Plan
  • 2) Simon Commision
  • 3) Cripps Mission
  • 4) The Mountbatten Plan
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

35) How much time it took for Constituent Assembly to finalise the constitutio

  • 1) 2 Years 11 Months 18 Days
  • 2) 2 Years 9 Months 8 Days
  • 3) 2 Years 7 Months 18 Days
  • 4) 2 Years 5 Months 20 Days
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

36) Who was the chairman of Drafting Committe

  • 1) N Gopalaswamy
  • 2) K.M Munshi
  • 3) N Madhava Rao
  • 4) Dr. B.R. Ambedkar
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

37) Which Article is related to Equality before la

  • 1) Art. 13
  • 2) Art. 14
  • 3) Art. 15
  • 4) Art. 16
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Art. 13 - Laws inconsistent with or in derogation of the fundamental rights. Art. 15 - Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth. Art. 16 - Equality of opportunity in matters of public employment.

38) Which Article is related with 'Abolition of Untouchability

  • 1) Article 20
  • 2) Article 19
  • 3) Article 18
  • 4) Article 17
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
'Article 20' - Protection in respect of conviction for offences. 'Article 19' - Protection of certain rights regarding freedom of speech. 'Article 18' - Abolition of Titles.

39) Which Article is for 'Protection against arrest and detention in certain case

  • 1) Article 24
  • 2) Article 23
  • 3) Article 22
  • 4) Article 21
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
'Article 24' - Prohibition of employment of children in factories etc. 'Article 23' - Prohibition of traffic in human beings and forced labour. 'Article 21' - Protection of life and personal liberty. Note : 'Article 21 A' is for right to education.

40) Which Article is for 'Protection of interests of Minorities

  • 1) Article 26
  • 2) Article 27
  • 3) Article 29
  • 4) Article 30
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
'Article 26' - Freedom to manage religious affairs. 'Article 27' - Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion. 'Article 30' - Right of Minorities to establish and administer educational institutions.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog