Go to IBPS EXPERT

Line Charts Questions Answers

Line Charts Questions Answers of Data Interpretation includes questions on various aspects of table data which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

1) The strength of the school increased from 1997 to 1998 by what percent

  • 1) 1.7%
  • 2) 1.8%
  • 3) 1.9%
  • 4) 2%
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let analyse the graph before answering question. Number of students in 1995 = 3000 [given] Number of students in 1996 = 3000-250+350 = 3100 Number of students in 1997 = 3100-450+300 = 2950 Number of students in 1998 = 2950-400+450 = 3000 Number of students in 1999 = 3000-350+500 = 3150 Number of students in 2000 = 3150-450+400 = 3100 Number of students in 2001 = 3100-450+550 = 3200 Above analysis will help us solving problems for this line graph. Lets be back on question now, Percentage increase in strength of the school from 1997 to 1998 will be, \begin{aligned} \left(\frac{(3000-2950)}{2950} *100\right)\% \ = 1.69\% \end{aligned} So this is approx equal to 1.7%

2) The number of students studying in the school during 1999 was

  • 1) 3100
  • 2) 3000
  • 3) 3150
  • 4) 3250
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Number of students in 1995 = 3000 [given] Number of students in 1996 = 3000-250+350 = 3100 Number of students in 1997 = 3100-450+300 = 2950 Number of students in 1998 = 2950-400+450 = 3000 Number of students in 1999 = 3000-350+500 = 3150

3) During which of the following pairs of years, the strength of the school was same

  • 1) 1997 and 1998
  • 2) 1998 and 2000
  • 3) 1999 and 2001
  • 4) 1996 and 2000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Number of students in 1995 = 3000 [given] Number of students in 1996 = 3000-250+350 = 3100 Number of students in 1997 = 3100-450+300 = 2950 Number of students in 1998 = 2950-400+450 = 3000 Number of students in 1999 = 3000-350+500 = 3150 Number of students in 2000 = 3150-450+400 = 3100 Number of students in 2001 = 3100-450+550 = 3200 From from above options we find in 1996 and 2000 number of students was same i.e. 3100

4) The number of students studying in the school in 1998 was what percent of the number of students studying in the school in 2001

  • 1) 90.75%
  • 2) 91.75%
  • 3) 92.75%
  • 4) 93.75%
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Number of students in 1995 = 3000 [given] Number of students in 1996 = 3000-250+350 = 3100 Number of students in 1997 = 3100-450+300 = 2950 Number of students in 1998 = 2950-400+450 = 3000 Number of students in 1999 = 3000-350+500 = 3150 Number of students in 2000 = 3150-450+400 = 3100 Number of students in 2001 = 3100-450+550 = 3200 In 2001 students = 3200 In 1998 students = 3000 \begin{aligned} \text{Required Percentage =} \\left(\frac{3000}{3200}*100\right)\% \= 93.75\% \end{aligned}

5) Among the given years the largest number of students joined in which year

  • 1) 1999
  • 2) 2000
  • 3) 2001
  • 4) 1998
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Clearly from the line graph we can judge it was in year 2001.

6) For which year, the percentage rise/fall in the number of students who left the school compared to previous years is maximum

  • 1) 1997
  • 2) 1998
  • 3) 1999
  • 4) 2000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Please note we are calculating the percentage rise/fall of number of students left. \begin{aligned} \text{for 1997} = \left[\frac{(450-250)}{250} * 100\right]\% \= 80\%(rise) \\text{for 1998} = \left[\frac{(450-400)}{450} * 100\right]\% \= 11.11\%(fall) \\text{for 1999} = \left[\frac{(400-350)}{350} * 100\right]\% \= 28.57\%(rise) \\text{for 2000} = \left[\frac{(450-350)}{350} * 100\right]\% \= 28.57\%(rise) \\end{aligned} So it was maximum in 1997

7) The ratio of the least number of students who joined the school to the maximum number of students who left the school in any of the years during the given period i

  • 1) 1:2
  • 2) 2:3
  • 3) 3:5
  • 4) 3:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} \text{Required Ratio =}\frac{300}{450} \ = \frac{2}{3} = 2:3 \end{aligned}

8) In how many of the given years were the exports more than imports

  • 1) 1
  • 2) 2
  • 3) 3
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Clearly the exports are more than the imports implies that the ratio of value of imports to exports in less than 1. So years are 1995, 1996, 1997 and 2000. So these are four years

9) The imports were minimum proportionate to the exports of the Company in the year

  • 1) 1997
  • 2) 1995
  • 3) 1996
  • 4) 2000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly from the line graph we can judge it is minimum in year 1997.

10) If the imports of a company in 1996 was Rs. 272 crores, the exports from the company in 1996 wa

  • 1) Rs 120 Crores
  • 2) Rs 220 Crores
  • 3) Rs 320 Crores
  • 4) Rs 420 Crores
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
We are given with the ratio of imports and exports in the line graph. Let the exports from the company in 1996 was x then, 272/x = 0.85 => x = 272/0.85 => x = 320 Note: Please not that we are given the ratio of imports to exports, so export will will in denominator .
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing