Line Charts Questions Answers

Line Charts Questions Answers of Data Interpretation includes questions on various aspects of table data which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

11) If the imports in 1998 was Rs. 250 crores and the total exports in years 1998 and 1999 together was Rs 500 crores, then the imports in 1999 was

  • 1) 320 Crore
  • 2) 420 Crore
  • 3) 520 Crore
  • 4) 620 Crore
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
The Ratio of imports to exports for the years 1998 and 1999 are 1.25 and 1.40 respectively. Let the exports in the year 1998 = Rs. x crores Then,the exports in the year 1999 = (500-x) crores => 1.25 = 250/x [because 1.25 is 1998 ratio] => x = 250/1.25 = 200 crore Thus the exports in the year 1999 were 500 - 200 = 300 crore Let the imports in the year 1999 = Rs y crore Then 1.40 = y/300 => y = 1.40*300 = 420 crore

12) What was the percentage increase in imports from 1997 to 1998

  • 1) 70
  • 2) 72
  • 3) 74
  • 4) Data Inadequate
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
For calculating the percentage we will need value of exports, imports etc. We are only given with the ratio. So data in Inadequate. Note: Please note in charts questions, most probably it includes 1 or more than 1 questions which are percentage based. So please clear percentage questions before preparing it. Because this is very scoring section.

13) What is the difference between the two companies in the given years

  • 1) 16000
  • 2) 26000
  • 3) 28000
  • 4) 30000
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Please note that line graph values are given in thousands. Total production of Company X from 1997 to 2002 = 119000+99000+141000+78000+120000+159000 = 716000 Total production of Company Y from 1997 to 2002 = 139000+120000+100000+128000+107000+148000 = 742000 Difference = 742000 - 716000 = 26000

14) What is the difference between the numbers of vehicles manufactured by Company Y in 2000 and 2001

  • 1) 21000
  • 2) 22000
  • 3) 23000
  • 4) 24000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Required Difference = 128000-107000 = 21000

15) What is the average number of vehicles manufactured by Company X over the given period

  • 1) 119133
  • 2) 119233
  • 3) 119333
  • 4) 119433
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Average number of vehicles manufactured by Company X = 1\6(119000+99000+141000+78000+120000+159000) = 119333

16) In which of the following years, the difference between the productions of Companies X and Y was the maximum among the given years

  • 1) 1800
  • 2) 1875
  • 3) 1900
  • 4) 2000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Although if we have deep look on line chart the nwe can judge that it was in year 2000 Lets also solve it, For 1997 = (139000 - 119000) = 20000 For 1998 = (120000 - 99000) = 21000 For 1999 = (141000 - 100000) = 41000 For 2000 = (128000 - 78000) = 50000 For 2001 = (120000 - 107000) = 13000 For 2002 = (159000 - 148000) = 11000 Clearly the difference was maximum in year 2000.

17) The production of Company Y in 2000 was approximately what percent of the production of Company X in same year

  • 1) 163%
  • 2) 164%
  • 3) 165%
  • 4) 166%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} \text{Required Percentage =} \\left(\frac{128000}{78000}*100\right)\% \= 164.1 \% \end{aligned} Which is approximately 164%

18) In how many of the given years were the exports more than the imports for Company A

  • 1) 1
  • 2) 2
  • 3) 3
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
If ratio of export to import is greater than 1, it means the export was more than the import. So For company A, in years 1995, 1996 and 1997 ratio was more than 1, so there are 3 such years.

19) In which year was the difference between the imports and exports was the maximum for company

  • 1) 1996
  • 2) 1997
  • 3) 1998
  • 4) Can not be determined
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

20) If the exports of company A in 1998 were Rs 237 crores, what was the amount of imports in that Year

  • 1) 216 crores
  • 2) 316 crores
  • 3) 416 crores
  • 4) 516 crores
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
We are having the ratio of exports to imports. Exports are given for 1998 for company A So as per line chart in 1998 for company A, 237/x = 0.75 => x = 237/0.75 = 316 crores
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog