Go to IBPS EXPERT

Narration Questions Answers

Narration Questions Answers (MCQ) of Verbal Ability in English Aptitude includes questions to choose the correct answer of Narration changes and rules of Narration which are important for all competitive exams.

1) Reema said to Jitender, 'You would not fight with m

  • 1) Reema told to Jitender that he has not to fight with her.
  • 2) Reema told to Jitender that he would not fight with her.
  • 3) Reema told to Jitender that he will not fight with her.
  • 4) Reema told to Jitender that he should not fight with her.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

2) My father said to me, 'It might rain yesterda

  • 1) My father told me that it may have rain the previous day.
  • 2) My father told me that it would rain the previous day.
  • 3) My father told me that it might rain the previous day.
  • 4) My father told me that it could rain the previous day.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

3) He said, 'I went to Rajesthan yesterda

  • 1) He told that he had gone to Rajesthan the day before.
  • 2) He told that he has gone to Rajesthan the day before.
  • 3) He told that he has went to Rajesthan the day before.
  • 4) He told that he had went to Rajesthan the day before.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
When Reporting verb in past Tense and reported speech is in 'Simple Past Tense', then we change reported speech into 'Past Perfect Tense'.

4) Rahul said, ' He was walkin

  • 1) Rahul said that he had been walking.
  • 2) Rahul said that he was walking.
  • 3) Rahul said that he had walking.
  • 4) Rahul said that he had walked.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
When Reporting verb in past Tense and reported speech is in 'Past Continuous sentence' then we change 'Past Continuous sentence' to 'Past Perfect Continuous'.

5) Sheela said to me, 'Munni is dancing better than m

  • 1) Sheela told me that Munni have been dancing better than her.
  • 2) Sheela told me that Munni was dancing better than her.
  • 3) Sheela told me that Munni had been dancing better than her.
  • 4) Sheela told me that Munni had dancing better than her.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

6) She said, 'He was trying to help m

  • 1) She said that he tried to help her.
  • 2) She said that he had been trying to help her.
  • 3) She said that he has been trying to help her.
  • 4) She said that he was trying to help her.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

7) Raju said to me, 'He worked har

  • 1) Raju told me that he had worked hard.
  • 2) Raju told me that he has worked hard.
  • 3) Raju told me that he had been worked hard.
  • 4) Raju told me that he has been worked hard.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

8) She said, 'Madam, I have done homewor

  • 1) She said respectfully that she had been done homework.
  • 2) She said respectfully that she has done homework.
  • 3) She said respectfully that she had done homework.
  • 4) She said respectfully to her teacher that she had done homework.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Note: while changing it to indirect speech, remove 'Sir/Madam' with 'respectfully' as we did in this question.

9) He said to me, 'Do read the holy Gita dail

  • 1) He asked to me to read the holy Gita daily.
  • 2) He asked me to do read the holy Gita daily.
  • 3) He asked me to read the holy Gita daily.
  • 4) He requested me to read the holy Gita daily.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Note: We remove 'do' in the imperative sentences starting with 'do'. But if 'do' is acting like a verb then we do not remove 'do' Example : He said to me, 'Do this work on priority.' Answer: He asked me to do that work on priority. In above example 'do' is acting as a verb so we did not remove it.

10) Sahil said to his friends, 'Lets go to the par

  • 1) Sahil suggested to his friends that we should go to the park.
  • 2) Sahil requested to his friends that we should go to the park.
  • 3) Sahil suggested to his friends that we would go to the park.
  • 4) Sahil suggested to his friends that we have to go to the park.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Note: We can also use 'Sahil proposed to' in place of 'Sahil suggested to'
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing