Go to IBPS EXPERT

Numbers Questions Answers

Numbers Questions Answers (MCQ) listings with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers and other competitive exams.

1) 6897 is divisible

  • 1) 11 only
  • 2) 19 only
  • 3) both 11 and 19
  • 4) neither 11 nor 19
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

2) The greatest number by which the product of three consecutive multiples of 3 is alw

  • 1) 54
  • 2) 81
  • 3) 162
  • 4) 243
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
3*6*9 = 162

3) What least number must be subtracted from 427398 so that remaining number is divisible by

  • 1) 3
  • 2) 5
  • 3) 7
  • 4) 9
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
On dividing 427398 by 15 we get the remainder 3, so 3 should be subtracted

4) A number when divided by the sum of 555 and 445 gives two times their difference as quotient and 30 as remainder. The number

  • 1) 22030
  • 2) 220030
  • 3) 23030
  • 4) 24030
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
(555 + 445) * 2 * 110 + 30 = 220000 + 30 = 220030

5) 587 * 999

  • 1) 586411
  • 2) 586413
  • 3) 486411
  • 4) 486413
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Trick: 587 * (1000 - 1) = 587000 - 587 = 586413

6) 469157 * 9

  • 1) 1691100843
  • 2) 4591100843
  • 3) 4691100843
  • 4) 3691100843
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
469157 * (10000 - 1) = 4691570000 - 469157 = 4691100843

7) 1307 * 1307

  • 1) 1608249
  • 2) 1508249
  • 3) 1408249
  • 4) 1708249
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} (a + b)^{2} = (a^2 + b^2 + 2ab) \end{aligned} \begin{aligned} 1307^{2} = (1300 + 7)^2 = (1690000 + 49 + 18200) \end{aligned}

8) 217 * 217 + 183 *

  • 1) 70578
  • 2) 82578
  • 3) 80578
  • 4) 80568
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} \frac {1}{2}\times 2(a^2 + b^2) = \frac {1}{2} \times [(a + b)^2 + (a - b)^2] \end{aligned} \begin{aligned} = \frac {1}{2} \times [(217 + 183)^2 + (217 - 183)^2] = 80578 \end{aligned}

9) For the integer n, if n*n*n is odd, then what is t

  • 1) n is odd and n*n is even
  • 2) n*n is odd
  • 3) n is even
  • 4) n*n is odd
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

10) There are four prime numbers written in ascending order. The product of first three is 385 and that of last three is 1001. The last number

  • 1) 9
  • 2) 13
  • 3) 15
  • 4) 12
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} \frac{abc}{bcd} = \frac{385}{1001} => \frac{a}{d} = \frac{5}{13} \end{aligned} So d = 13
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing