Go to IBPS EXPERT

One word substitution for general objects

One word substitution for general objects (MCQ) of English Aptitude includes questions on important One word Substitutions for different type of Objects which are important for all competitive exams.

1) A formal resignation and renunciation of powe

  • 1) Regalia
  • 2) Axiom
  • 3) Abdication
  • 4) Fauna
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Abdication example sentence: He use to abdicate in favour of his son. Abdicate meaning in Hindi छोड़ देना

2) Alman

  • 1) A modern calender.
  • 2) An annual calender with position of stars.
  • 3) A calender only with holidays list.
  • 4) A calender with historical information.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Almanac meaning in Hindi जंतरी

3) Amphibi

  • 1) Animal that live in both land and sea.
  • 2) Animal that live in sea.
  • 3) Animal that live in land.
  • 4) Animal that live at trees.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Amphibian meaning in Hindi जलथली

4) Allego

  • 1) A story told by elders to younger ones.
  • 2) A story with no moral.
  • 3) A story that express ideas through language.
  • 4) A story that express ideas through symbols.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Allegory meaning in Hindi रूपक-कथा

5) Axi

  • 1) A statement that required proofs to get it established.
  • 2) A statement or proposition that is regarded as being established.
  • 3) A statement which is not relevant.
  • 4) A statement which is relevant to current situation.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Axiom meaning in Hindi सूक्ति

6) Belligere

  • 1) A nation or person thinking of itself.
  • 2) A nation or person talking of peace.
  • 3) A nation or person engaged in war.
  • 4) A nation or person helping unconditional.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Belligerent meaning in Hindi युद्धकारी Belligerent example sentence : He is quite Belligerent.

7) Biop

  • 1) An examination of tissue removed from a living body.
  • 2) An examination of tissue removed from a dead body.
  • 3) An examination of old bones.
  • 4) An examination of old civilization.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

8) Blasphe

  • 1) An act of speaking for ruler.
  • 2) An act of speaking against ruler.
  • 3) An act of speaking for religion.
  • 4) An act of speaking against religion.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Blasphemy meaning in Hindi ईश्वर निन्दा Blasphemy example sentence : I fail to see the blasphemy in using that product.

9) Chronolo

  • 1) The arrangement of events on the basis of even odd.
  • 2) The arrangement of events in some algorithmic way.
  • 3) The arrangement of events in the order of their occurrence.
  • 4) The arrangement of events in random order.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Chronology meaning in Hindi कालानुक्रम Chronology example sentence : Establishing a chronology is essential to Rahul's argument.

10) Crus

  • 1) A war going to happen in near future.
  • 2) A religious war.
  • 3) A never ending war.
  • 4) A war of past.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Crusade meaning in Hindi धर्मयुद्ध Crusade example sentence : Few people joins the crusades for their own political benefits.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing