One word substitution for general objects

One word substitution for general objects (MCQ) of English Aptitude includes questions on important One word Substitutions for different type of Objects which are important for all competitive exams.

11) Epheme

  • 1) Lasting for a very short time.
  • 2) Everlasting.
  • 3) Lasting till we wish.
  • 4) Lasting till certain event.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Ephemeral meaning in Hindi क्षणभंगुर Ephemeral example sentence : Fashions are ephemeral

12) Extemp

  • 1) Spoken or done with proper preparation.
  • 2) Spoken or done without preparation.
  • 3) Spoken or done in alone.
  • 4) Spoken or done in front of public.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Extempore meaning in Hindi : बिना तैयारी का Extempore example sentence: He always do mistakes when he speaks extemporaneously.

13) Gregari

  • 1) Living with an aim.
  • 2) Living without any aim.
  • 3) Living alone.
  • 4) Living in flocks.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Gregarious meaning in Hindi : मिलनसार, झुंड से सम्बन्धित Gregarious example sentence : Few species are known to be highly gregarious.

14) Indeli

  • 1) A mark that can be erased.
  • 2) A mark that cannot be erased.
  • 3) A mark which we can see from long distance.
  • 4) None of above.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Indelible meaning in Hindi अमिट Indelible example sentence : That incident made an indelible imprint on my mind.

15) Infalli

  • 1) Always failing.
  • 2) Never failing.
  • 3) Always stopping.
  • 4) Never stopping.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Infallible meaning in Hindi कभी गलती न करने वाला Infallible example sentence : A dozen good products do not make a company infallible.

16) Inevita

  • 1) Very greedy.
  • 2) Very promising.
  • 3) Highly uncertain.
  • 4) Certain to happen.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Inevitable meaning in Hindi निश्चित Inevitable example sentence : This is perhaps inevitable, given that the interest has arisen directly from the social sciences.

17) Interreg

  • 1) A period of intervals between two regimes.
  • 2) A period of a government or regime.
  • 3) A moment when a government fell down.
  • 4) A moment when a new government is formed.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Interregnum meaning in Hindi अंतराल

18) Nostal

  • 1) A sort of joyful moment.
  • 2) A sort of horror.
  • 3) A sentimental longing for the past.
  • 4) Excitement for the coming future.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Nostalgia meaning in Hindi घटनाओं की यादें Nostalgia example sentence : Perhaps some felt nostalgia for the warm home they left.

19) Pana

  • 1) A reason of the trouble.
  • 2) A solution or remedy for all difficulties or diseases.
  • 3) A solution of a complex problem of mathematics.
  • 4) None of above.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Panacea meaning in Hindi : रामबाण दवा Panacea example sentence : Reema said, this medicine has prove to be a panacea for me.

20) Panthe

  • 1) the belief that God is not one.
  • 2) the belief that God is one.
  • 3) the belief that God pervades nature.
  • 4) the belief that God do not pervades nature.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Pantheism meaning in Hindi : ब्रह्मवाद Pantheism example sentence : Few people have no feeling for pantheism these days.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog