One word substitution for general objects

One word substitution for general objects (MCQ) of English Aptitude includes questions on important One word Substitutions for different type of Objects which are important for all competitive exams.

21) Pedant

  • 1) A person above from material things.
  • 2) A person needs mercy.
  • 3) A style meant to display one's knowledge.
  • 4) A style meant to display one's foolishness.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Pedantic meaning in Hindi पण्डिताऊ Pedantic example sentence : These interpretations are called meta or more pedantically we can say it metadata.

22) Plagiar

  • 1) The practice of taking someone else's work.
  • 2) The hobby of giving all credit to others.
  • 3) A honorary work.
  • 4) A work done at the cost of moral values.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Plagiarism meaning in Hindi : साहित्यिक चोरी Plagiarism example sentence : He have made a software which can be used for source code plagiarism detection.

23) Plato

  • 1) A love meant to be a physical desire.
  • 2) A love free from physical desire.
  • 3) A person who can speak all languages.
  • 4) A nation or person thinking of itself.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Platonic meaning in Hindi : निष्काम

24) Pota

  • 1) Fit to eat
  • 2) Fit to drink.
  • 3) Fit to smell.
  • 4) Fit to carry.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Please note it is Potable not Portable (which we can carry) Potable meaning in Hindi : पीने योग्य potable water is very necessary for stopping infections of this kind.

25) Plebisc

  • 1) A decision taken to please some one.
  • 2) A decision taken under pressure.
  • 3) A decision taking without public view.
  • 4) A decision made by public voting.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Plebiscite meaning in Hindi : जनमत Plebiscite example sentence : This decision was taken following a plebiscite.

26) Red-tap

  • 1) Rude ruler.
  • 2) Nice ruler.
  • 3) Official formality resulting in delay.
  • 4) Official formality helping in a quick action.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Red-tapism meaning in Hindi लालफीताशाही Red-tapism example sentence : Court has directed to help him long ago, but still he is looking for help due to Red-tapism.

27) Rega

  • 1) The distinctive clothing worn and ornaments carried at formal occasions as an indication of status.
  • 2) Referring to a situation where people are not having food but leaders are enjoying.
  • 3) Refers to a disease.
  • 4) Refers to God's grace.
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Regalia meaning in Hindi : राजचिह्न Regalia example sentence : They demonstrated their support by wearing party regalia.

28) Sacril

  • 1) Be a volunteer for country.
  • 2) Making a disturbance.
  • 3) Obeying a religious order.
  • 4) Violation of what is regarded as sacred.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Sacrilege meaning in Hindi : अपवित्रीकरण Sacrilege example sentence : Such was its reputation that it seemed sacrilege to dare to improve on it.

29) Sinec

  • 1) A honorary job.
  • 2) A job with little responsibility but high salary.
  • 3) A job with high responsibility but little salary.
  • 4) A very promising job or carrier.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Sinecure meaning in Hindi : आराम की नौकरी Sinecure example sentence : Some big foundations had become sinecures for stake holders who appropriated all the income.

30) Solilo

  • 1) a play of a drama.
  • 2) a replay of the previous drama.
  • 3) speech you make to yourself.
  • 4) speech given to audience.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Soliloquy meaning in Hindi : स्वगत कथन Soliloquy example sentence : Use of soliloquy increases interest in play.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog