Go to IBPS EXPERT

One word substitution for phobias

One word substitution for phobias (MCQ) of English Aptitude includes questions on important One word substitution for different type of Phobias which are important for all competitive exams.

1) Fear of heights

  • 1) Acrophobia
  • 2) Aerophobia
  • 3) Aglophobia
  • 4) Altiphobia
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Aerophobia means Fear of Air Aglophobia means Fear of Pain Altiphobia means Fear of Altitude

2) Fear of Solitu

  • 1) Anorexia
  • 2) Agorophobia
  • 3) Androphobia
  • 4) Autophobia
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Solitude means अकेलापन Anorexia is An emotional disorder characterized by an obsessive desire to lose weight by refusing to eat. Agorophobia means fear of crowded spaces or enclosed public places. Androphobia means fear of men.

3) The fear of ugline

  • 1) Bathophobia
  • 2) Cacophobia
  • 3) Biblophobia
  • 4) Catrophobia
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Bathophobia means Fear of depths Biblophobia means Fear of books Catrophobia means Fear of doctors

4) Extreme fear about beau

  • 1) Claustrophobia
  • 2) Cynophobia
  • 3) Cellophobia
  • 4) Chronophobia
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Claustrophobia means Fear of being confined to small place. Cynophobia means Fear of dogs. Chronophobia means Fear of the passing of time.

5) Fear of thirst

  • 1) Dipsophobia
  • 2) Dipsomania
  • 3) Demonomania
  • 4) Entomophobia
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Dipsomania means morbid compulsion of drink. Demonomania means delusion of being under evil spirits. Entomophobia means a morbid fear of insects.

6) Fear of old age

  • 1) Genophobia
  • 2) Geraphobia
  • 3) Gamophobia
  • 4) Ergophobia
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Genophobia is the physical or psychological fear of sexual relations or sexual intercourse. Gamophobia is fear of marriage. Ergophobia means Fear of work.

7) Fear of wom

  • 1) Giosiophobia
  • 2) Graphophobia
  • 3) Haemetophobia
  • 4) Gynaephobia
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Gnosiophobia means Fear of knowledge. Graphophobia means Fear of writing. Haemetophobia means Fear of blood.

8) Fear of travel

  • 1) Hedonophobia
  • 2) Hodophobia
  • 3) Hydrophobia
  • 4) Kleptophobia
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Hedonophobia means fear of feeling pleasure. Hydrophobia means fear of water. Kleptophobia means fear of stealing/thieves.

9) Fear of stu

  • 1) Kleptomania
  • 2) Lipophobia
  • 3) Logophobia
  • 4) Logomania
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Kleptomania meaning a compulsive desire to steal. Lipophobia meaning fear of getting fat. Logomania means mania for talking.

10) Fear of old memorie

  • 1) Maieusiophobia
  • 2) Metrophobia
  • 3) Monophobia
  • 4) Menemophobia
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Maieusiophobia means An abnormal fear of childbirth. Metrophobia means Fear of motherhood. Monophobia means Fear of loneliness.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing