Go to IBPS EXPERT

One word substitution for science and arts

One word substitution for science and arts (MCQ) of English Aptitude includes questions on important One word substitution for different type of Science and Arts which are important for all competitive exams.

1) The technique of communication by signs made with the fingers is call

  • 1) Ethnology
  • 2) Ethology
  • 3) Dactylology
  • 4) Etymology
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The study of human races is called Ethnology. The study of animal behaviour is called Ethology. The study of origin and history of words is called Etymology.

2) The study and tracing of lines of descent or development is calle

  • 1) Ganealogy
  • 2) Ergonomy
  • 3) Eugenics
  • 4) Genetics
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
The study of effect of environment on workers is called Ergonomy. The science of improving a human population by controlled breeding to increase the occurrence of desirable heritable characteristics is called Eugenics. The study of heredity and the variation of inherited characteristics is called Genetics.

3) The therapeutic use of sunlight is cal

  • 1) Gymnastics
  • 2) Heliotherapy
  • 3) Geology
  • 4) Histology
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Exercises developing or displaying physical agility and coordination is called Gymnastics. The science that deals with the earth's physical structure and substance, its history, and the processes that act on it is called Geology. The study of the microscopic structure of tissues is called Histology.

4) The art or practice of garden cultivation and management is call

  • 1) Iconography
  • 2) Hagiology
  • 3) Horticulture
  • 4) Hydropathy
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The use or study of images or symbols in visual arts is called Iconography. Literature dealing with saints is called Hagiology. The treatment of illness through the use of water, either internally or through external means such as steam baths is called Hydropathy.

5) The study of animal life is call

  • 1) Telepathy
  • 2) Spelelogy
  • 3) Zoology
  • 4) Seismology
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The supposed communication of thoughts or ideas by means other than the known senses is called Telepathy. The study of caves is called Spelelogy. The branch of science concerned with earthquakes and related phenomena is called Seismology.

6) The science of law is cal

  • 1) Iconology
  • 2) Jurisprudence
  • 3) Lexicography
  • 4) Numismatics
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
The study of visual imagery and its symbolism and interpretation is called Iconology. The practice of compiling dictionaries Lexicography The study or collection of coins, paper currency, and medals is called Numismatics.

7) The scientific study of teeth is call

  • 1) Odontology
  • 2) Ornithology
  • 3) Orthoepy
  • 4) Pedagogy
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
The scientific study of birds is called Ornithology. The correct or accepted pronunciation of words is called Orthoepy. The method and practice of teaching, esp. as an academic subject or theoretical concept is called Pedagogy.

8) The study of rocks is call

  • 1) Philately
  • 2) Petrology
  • 3) Philology
  • 4) Phonetics
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
he collection and study of postage stamps is called Philately. The branch of knowledge that deals with the structure, historical development, and relationships of a language or languages is called Philology. The study and classification of speech sounds is called Phonetics.

9) The art of elegant speech or writing is cal

  • 1) Paleography
  • 2) Physiognomy
  • 3) Sericulture
  • 4) Rhetoric
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
The study of ancient writing systems and the deciphering and dating of historical manuscripts is called Paleography. A person's facial features or expression, esp. when regarded as indicative of character or ethnic origin is called Physiognomy. The production of silk and the rearing of silkworms for this purpose is called Sericulture.

10) The study of sound is call

  • 1) Acoustics
  • 2) Aeronautics
  • 3) Aesthetics
  • 4) Agronomy
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
The study of sound is called Acoustics. The science or art of flight is called Aeronautics. The philosophy of fine arts Aesthetics. The science of soil management is called Agronomy.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing