Go to IBPS EXPERT

Operating System Questions Answers - Chapter 1

Operating System Questions Answers - Chapter 1 (MCQ) includes questions on various aspects of Operating systems which are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

1) Which is single user operating sys

  • 1) MS-DOS
  • 2) UNIX
  • 3) XENIX
  • 4) LINUX
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

2) Reference bit is used

  • 1) Implementing LRU page replacement algorithm
  • 2) Implementing NRU algorithm
  • 3) To check the page table entry in the cache memory
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

3) Which operating system reacts in the actual t

  • 1) Batch system
  • 2) Quick response system
  • 3) Real time system
  • 4) Time sharing system
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

4) Macintosh computer us

  • 1) System 7.0
  • 2) AU/X
  • 3) Xenix
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

5) Problem of thrashing is affected significantly

  • 1) program structure
  • 2) program size
  • 3) primary storage size
  • 4) all of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) Which technique is used by operating systems to execute several programs concurrently by switching back and for

  • 1) Partitioning
  • 2) Multitasking
  • 3) Windowing
  • 4) Paging
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

7) Dispatcher function is

  • 1) put tasks in I/O wait
  • 2) schedule tasks in processor
  • 3) change task priorities
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

8) Daisy chain is a device

  • 1) connecting a number of controllers to a device
  • 2) connecting a number of device to a controller
  • 3) all of above
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

9) A series of statements explaining how the data is to be processed is cal

  • 1) instruction
  • 2) compiler
  • 3) program
  • 4) interpretor
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

10) Banker's algorithm deals w

  • 1) deadlock prevention
  • 2) deadlock avoidance
  • 3) deadlock recovery
  • 4) mutual exclusion
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing