Operating System Questions Answers - Chapter 1

Operating System Questions Answers - Chapter 1 (MCQ) includes questions on various aspects of Operating systems which are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

11) Scissoring enabl

  • 1) a part of data to be displayed
  • 2) entire data to be displayed
  • 3) full data display on fulll area of sceen
  • 4) no data display
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

12) Which is non pre-empt

  • 1) Round robin
  • 2) FIFO
  • 3) MQS
  • 4) MQSF
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

13) Root directory of a disk should be pla

  • 1) at the fixed address in the main memory
  • 2) at a fixed location on the disk
  • 3) at the fixed location on system disk
  • 4) anywhere on the disk
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

14) A hardware device which is capable of executing a sequence of instructions, is known

  • 1) CPU
  • 2) ALU
  • 3) CU
  • 4) Processor
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

15) Semaphores function is

  • 1) synchronize critical resources to prevent deadlock
  • 2) synchronize processes for better CPU utilization
  • 3) used for memory management
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

16) Fragmentation of a file sys

  • 1) occurs only is file is not used properly
  • 2) can always be prevented
  • 3) happens in all file systems
  • 4) can be removed by compaction
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

17) A public key encryption sys

  • 1) Allows only the correct sender to decode the data
  • 2) Allows only the correct receiver to decode the data
  • 3) Allows anyone to decode the data
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

18) Creating a job queue is a function

  • 1) Spooler
  • 2) Interperator
  • 3) Complier
  • 4) Drive
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

19) Which operating system use write through catc

  • 1) UNIX
  • 2) XENIX
  • 3) ULTRIX
  • 4) DOS
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

20) Which process is known for initializing a microcomputer with its

  • 1) cold booting
  • 2) boot recording
  • 3) booting
  • 4) warm booting
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog