Operating System Questions Answers - Chapter 1

Operating System Questions Answers - Chapter 1 (MCQ) includes questions on various aspects of Operating systems which are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

21) A high paging ra

  • 1) may cause a high I/O rate
  • 2) keeps the system running well
  • 3) is a symptom of too much processor activity
  • 4) always creates a slow system
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

22) The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done,

  • 1) Operation code
  • 2) Address
  • 3) Locator
  • 4) Flip-Flop
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

23) Multiprogramming syst

  • 1) Are easier to develop than single programming systems
  • 2) Execute each job faster
  • 3) Execute more jobs in the same time
  • 4) Are used only on large main frame computers
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

24) A thread

  • 1) lightweight process where the context switching is low
  • 2) lightweight process where the context swithching is high
  • 3) used to speed up paging
  • 4) used in dead locks
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

25) The LRU algori

  • 1) pages out pages that have been used recently
  • 2) pages out pages that have not been used recently
  • 3) pages out pages that have been least used recently
  • 4) pages out the first page in a given area
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

26) Shortest Job First executes first the

  • 1) with the least processor needs
  • 2) that first entered the queue
  • 3) that has been in the queue for the longest
  • 4) that last entered the queue
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

27) Operating system

  • 1) A collection of hardware components
  • 2) A collection of input output devices
  • 3) A collection of software routines
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

28) What is the name given to the values that are automatically provided by software to reduce keystrokes and improve a computer user's productivi

  • 1) Defined values
  • 2) Fixed values
  • 3) Default values
  • 4) None of the above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

29) Main function of shared memory i

  • 1) to use primary memory efficently
  • 2) to do intra process communication
  • 3) to do inter process communication
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

30) If the property of locality of reference is well pronounced in a progr

  • 1) the number of page faults will be more
  • 2) the number of page faults will be less
  • 3) the number of page faults will same
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog