Go to IBPS EXPERT

Operating System Questions Answers - Set 2

Operating System Questions Answers - Set 2 (MCQ) includes questions on various aspects of Operating systems which are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

1) What is the maximum number of processes that may enter simultaneously inside the critical section to avoid race conditio

  • 1) One
  • 2) Two
  • 3) Three
  • 4) Four
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

2) Which scheduling policy is most suitable for time shared operating syste

  • 1) Shortest job first
  • 2) FCFS
  • 3) LCFS
  • 4) Round robin
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

3) What are global lock

  • 1) they synchronize access to local resources
  • 2) they synchronize access to global resources
  • 3) they synchronize access to local and global resources
  • 4) none of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

4) Belady anomaly occurs i

  • 1) LIFO
  • 2) FIFO
  • 3) LRU
  • 4) NRU
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

5) Files can hav

  • 1) Read Access
  • 2) Write Access
  • 3) Copy Access
  • 4) All of above
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

6) When did IBM released the first version of its disk operating system DOS version 1.

  • 1) 1981
  • 2) 1982
  • 3) 1983
  • 4) 1984
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

7) What is a page faul

  • 1) is an spelling error in a page in memory
  • 2) is a reference to a page which is in another program
  • 3) is an access to a page not currently in memory
  • 4) always occurs whenever a page is accessed
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

8) Distributed systems should

  • 1) high security
  • 2) have better resource sharing
  • 3) better system utilization
  • 4) low system overhead
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

9) Disk scheduling involves deciding

  • 1) which disk should be accessed next
  • 2) the order in which disk access request should be made
  • 3) physical location of files
  • 4) type of disks a system should have
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

10) By which of following the problem of thrashing is significantly affected

  • 1) program size
  • 2) program structure
  • 3) primary storage
  • 4) secondary storage
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing