Operating System Questions Answers - Set 2

Operating System Questions Answers - Set 2 (MCQ) includes questions on various aspects of Operating systems which are important for IBPS IT Officer Aptitude exam, Campus Placements and other technical interviews and exams.

11) Which type of software can be used to merge data of two files in one file

  • 1) System software
  • 2) Networking software
  • 3) Documenting software
  • 4) Utility Software
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

12) What is the name of values that are automatically provided by software to reduce keystrokes

  • 1) Data Values
  • 2) Default Values
  • 3) Defined Values
  • 4) Fixed Values
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

13) If the CPU scheduling policy is FCFS, then what would be average waiting time

  • 1) 10 ms
  • 2) 10.8 ms
  • 3) 12 ms
  • 4) 12.8 ms
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

14) Which of following need a device driv

  • 1) Cache
  • 2) Disk
  • 3) Main Menory
  • 4) Registers
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

15) Supervisor state is only allowed to

  • 1) Utility Softwares
  • 2) Application Softwares
  • 3) Operating System
  • 4) Guest User
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

16) Which of the following is always there in a compute

  • 1) Batch system
  • 2) Operating system
  • 3) Time sharing system
  • 4) Controlling system
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

17) Which of following is not an advantage of multiprogrammin

  • 1) increased throughput
  • 2) shorter response time
  • 3) ability to assign priorities of jobs
  • 4) decreased system overload
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

18) Seek analysis is fo

  • 1) Paging issues
  • 2) device busy problems
  • 3) control unit busy problems
  • 4) all of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

19) Relocation bits used by relocating loader are specified

  • 1) Relocating loader
  • 2) Assembler
  • 3) Translator
  • 4) Linker
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

20) Which of the following memory allocation scheme is subject to external fragmentatio

  • 1) Segmentation
  • 2) Swapping
  • 3) Demand Paging
  • 4) Multiple Contiguous Fixed Partitions
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog